Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

După Ucraina, Occidentul încearcă să-și subordoneze și Moldova - Lavrov

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2024
Serghei Lavrov. Foto de arhivă
Abonare
Lavrov: Occidentul vrea să-și subordoneze conducerii Moldovei, așa cum a făcut-o cu Ucraina.
CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. Occidentul încearcă să-și subordoneze conducerea Moldovei, așa cum a făcut-o cu Ucraina, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov la o discuție panel în cadrul Festivalului Mondial al Tineretului.
"Încă de la începutul erei post-sovietice, Occidentul a început să intervină în relațiile dintre Rusia și vecinii săi. Ei continuă aceeași politică și până în prezent. Acest lucru se vede în Asia Centrală, în Transcaucazia. Acest lucru se vede și în partea europeană a fostei URSS: Ucraina, Moldova, pe care ei o pregătesc deschis în calitate de succesor al Ucrainei din punctul de vedere al subordonării întregii sale conduceri”, a spus el.
Săptămâna trecută, autoritățile transnistrene au apelat la Rusia după ajutor din cauza blocadei economice din partea Chișinăului. După cum a menționat atunci Lavrov, conducerea țării calcă pe urmele regimului de la Kiev, eliminând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă și punând, împreună cu ucrainenii, presiuni serioase asupra RMN.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2024
Rusia
Rusia are mai mulți prieteni decât dușmani, a declarat Putin
Relațiile dintre Moscova și Chișinău au început să se înrăutățească după ce Maia Sandu, care promovează linia proeuropeană, a devenit președinte al țării în 2020. La sfârșitul anului trecut, ea a prezentat o nouă strategie de securitate națională în care Rusia este calificată drept cea mai mare amenințare, iar parteneriatul cu Statele Unite – drept un aspect cheie al securității naționale.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a subliniat că Moldova tinde să devină o țară neprietenoasă pentru Rusia, în timp ce Moscova îndeamnă să se țină cont de interesele propriilor cetățeni și să nu fie împiedicată dezvoltarea contactelor și a legăturilor interregionale.
Festivalul Mondial al Tineretului se desfășoară în perioada 1-7 martie pe teritoriul federal ”Sirius” prin decretul președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Organizator este ”Rosmolodioji”. RIA Novosti este partenerul informațional generală al festivalului.
Fluxul de știri
0