Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președinția moldovenească e acuzată de discriminarea unei părți a diasporei

© Sputnik / Rodion ProcaPreședinția Republicii Moldova
Președinția Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2024
Abonare
Președinția moldovenească e acuzată de discriminarea unei părți a diasporei
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. „Președinția confirmă discriminarea moldovenilor din diasporă, precizând că Votul prin corespondență se va oferi doar celor din SUA și Canada”, scrie canalul de Telegram „INDEX” cu referire la Adrian Baluțel, șef al administrației prezidențiale.
„Votul prin corespondență este o solicitare fermă din partea diasporei noastre. Este o promisiune pe care am făcut-o moldovenilor plecați peste hotare și pe care începem să o îndeplinim acum. Câteva precizări despre votul prin corespondență: Asigură dreptul la vot al cetățenilor al căror proces de vot este mai dificil din cauza distanțelor mari până la o secție de vot”, a scris Baluțel.
potrivit lui, „în proces este obligatoriu să garantăm securizarea votului, prin urmare începem cu un proces-pilot, de testare în anumite țări, ca să ne asigurăm că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean”.
El continuă astfel: „În SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și descurajează participarea la vot. Totodată, în aceste țări deja se implementează votul prin poștă și moldovenii cunosc această modalitate de vot. Pilotarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor să-l aplicăm la nivel global. Votul prin corespondență este folosit de multe state, precum Austria, Germania, Letonia, Italia, Franța, România. Concomitent, trebuie să deschidem mai multe secții de vot decât anterior în țările unde locuiește un număr mare de moldoveni, pentru a evita rândurile și dificultățile în procesul de vot".
Oleg Serebrian - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2024
Politică
Serebrian este contra statutului de autonomie pentru regiunea transnistreană
Fluxul de știri
0