Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Opoziția franceză califică drept nebunie intenția de a trimite trupe în Ucraina

© Sputnik / Rodion ProcaEmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2024
Abonare
Liderul unui partid francez: Războiul Franței împotriva Rusiei ar fi o nebunie.
CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. Reprezentanți cheie ai opoziției franceze au criticat declarația președintelui Emmanuel Macron, care nu a exclus expedierea trupelor în Ucraina.
Șefa fracțiunii partidului de extremă-dreapta ”Uniunea Națională” din Adunarea Națională, Marine Le Pen, a scris pe rețeaua de socializare X că președintele se joacă de-a comandantul militar.
"Nu știu dacă toți își dau seama de gravitatea unei astfel de declarații. Emmanuel Macron se joacă de-a comandantul militar, însă el vorbește cu atâta nepăsare despre viața copiilor noștri. Este vorba despre pace sau război în țara noastră", este menționat în postare.
Fondatorul partidului ”Franța Nesupusă”, Jean-Luc Mélenchon, a condamnat declarația președintelui, subliniind că trimiterea trupelor în Ucraina ar face din Franța un participant la conflict.
"Un război împotriva Rusiei ar fi o nebunie. Această escaladare verbală războinică a unei puteri nucleare împotriva unei alte mari puteri nucleare este deja un act iresponsabil", a scris politicianul.
Mélenchon a subliniat că a sosit momentul pentru înceaperea negocierilor de pace.
La rândul său, liderul partidului naționalist francez ”Patrioții”, Florian Philippot, l-a numit dement pe Macron și a îndemnat să fie blocate intențiile acestuia în parlament.
Vorbindu-le aseară jurnaliștilor, în urma conferinței de la Paris privind susținerea Ucrainei, Macron a declarat că liderii țărilor occidentale discută posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, dar nu au ajuns la un consens. Președintele Franței a adăugat că țările UE au convenit să creeze o nouă, a noua coaliție pentru a furniza Ucrainei bombe și rachete cu rază lungă de acțiune. Macron a amintit că există deja opt coaliții europene menite să faciliteze livrarea de armamente Kievului, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și muniție.
El a declarat de asemenea că Franța va face totul pentru ca Rusia „să nu câștige acest război”.
La mijlocul lunii februarie, Macron a semnat la Paris cu președintele Ucrainei Vladimir Zelenski un acord bilateral privind garanțiile de securitate. Documentul este prevăzut pentru zece ani și se referă la livrarea către Ucraina a echipamentelor militare moderne, compatibile cu armele NATO, pregătirea soldaților ucraineni, precum și consolidarea industriei de apărare. Este vorba de organizarea producții comune de arme în Ucraina cu companii franceze.
În 2024, Parisul, conform documentului, va aloca Kievului asistență militară de trei miliarde de euro.
Rusia consideră că livrările de armamente către Ucraina implică direct țările NATO în conflict.
După cum a declarat pentru RIA Novosti șeful delegației Rusiei la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, Constantin Gavrilov, trimiterea militarilor în Ucraina de către țările occidentale va crește riscul unei ciocniri directe între NATO și Rusia.
Роберт Фицо - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2024
Internațional
Premierul slovac critică miopia politică a Ocidentului
Fluxul de știri
0