Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi modificări în legislația moldovenească a muncii, iată despre ce este vorba

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaMuncă necalificată
Muncă necalificată - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2024
Abonare
Un proiect de lege pentru modificarea Codului muncii și Codului Contravențional, scopul este să protejeze exploatarea prin muncă a copiilor
CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Guvernul moldovean a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului muncii și Codului Contravențional, noile prevederi au menirea să protejeze exploatarea prin muncă a copiilor și să ofere mai multă flexibilitate unor categorii de angajați.
Modificările la Codul Muncii se axează în special pe 3 direcții importante:
– diminuarea fenomenului de exploatare prin muncă a copiilor;
– oferirea flexibilității normative de organizare a muncii pentru unele categorii de salariați;
– introducerea unui nou tip de concediul social neplătit.
Prevederile proiectului vor contribui în particular la diminuarea fenomenului de exploatare prin muncă a copiilor, prin definirea muncilor ușoare și stabilirea exhaustivă că persoanele fizice la împlinirea vârstei de 15 ani pot fi angajate în câmpul muncii doar pentru exercitarea unor astfel de munci, în condiții specifice stabilite de către Guvern.
De asemenea, proiectul prevede contravenții în cazul utilizării muncii copiilor în sectorul informal, iar în cazul în care sunt depistate multiple victime la utilizarea muncii nedeclarate legea se completează prin norme ce prevăd sancțiuni mai mari. Noile modificări vor contribui la rezultate pozitive în ceea ce privește eliminarea formelor grave de exploatare prin muncă a copiilor și creșterea nivelului de protecție a acestora.
Proiectul promovează norme de îmbunătățire a proceselor de organizare a muncii în schimburi, oferirea oportunităților mai mari de activitate în câmpul muncii și asigurării unei flexibilități normative privind munca femeilor gravide, femeilor care au născut de curând și a celor care alăptează.
Proiectul propune completarea Codului muncii cu un articol nou, care prevede că salariații vor putea beneficia de un concediu neplătit cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul.
Casa Guvernului Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Societate
Guvernul: RM va ratifica Convenția privind violența și hărțuirea în lumea muncii
Fluxul de știri
0