Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul: RM va ratifica Convenția privind violența și hărțuirea în lumea muncii

© Sputnik / Miroslav RotariCasa Guvernului Republicii Moldova
Casa Guvernului Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Abonare
Guvernul deja știe că Parlamentul va ratifica Convenția privind violența și hărțuirea în lumea muncii.
CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Guvernul moldovean ne anunță că Republica Moldova va ratifica Convenția privind violența și hărțuirea în lumea muncii. Chiar dacă organul legislativ suprem al țării este Parlamentul, executivul deja ne anunță, ante factum, cum o să voteze legislatorul pe marginea unui proiect de lege de ratificare a Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii.
Nimic de nu e mirare în acest comunicat, ca atare. Guvernarea PAS nu este la prima abatere de la principiile statului de drept. Aceasta nici măcar nu se sinchisește să păstreze un minim de aparență, de simulare a respectului pentru ideea de stat de drept.
Dar să revenim la anunțul de la Guvern. Aflăm că e vorba despre o Convenție ce „se adresează tuturor lucrătorilor din economia formală și informală și stabilește în mod clar rolul guvernelor și al partenerilor sociali în prevenirea, abordarea și remedierea violenței și a hărțuirii în lumea muncii”.
Executivul moldovean este convins că „ratificarea și implementarea prevederilor Convenției va contribui la îmbunătățirea cadrului normativ în domeniu pentru eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, prin recunoașterea dreptului fiecărei persoane la un spațiu al muncii sigur”.
În Republica Moldova, documentul va intra în vigoare în termen de 1 an, după depunerea instrumentului de ratificare. Convenția a fost adoptată la Geneva, la 21 iunie 2019 și a intrat în vigoare la 25 iunie 2021.
Migranți - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Internațional
Inflaţie de azilanţi în UE
Fluxul de știri
0