Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina și Germania au semnat un acord privind garanțiile de securitate

© AP Photo / Markus SchreiberPreședintele ucrainean Volodymyr Zelensky și cancelarul german Olaf Scholz în timpul semnării unui acord bilateral privind garanțiile de securitate
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și cancelarul german Olaf Scholz în timpul semnării unui acord bilateral privind garanțiile de securitate - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2024
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și cancelarul german Olaf Scholz în timpul semnării unui acord bilateral privind garanțiile de securitate. Foto de arhivă
Abonare
Zelenski și Scholz au semnat un acord bilateral privind garanțiile de securitate
CHIȘINĂU, 16 feb - Sputnik. Ucraina și Germania au semnat un acord bilateral privind garanțiile de securitate, a anunțat publicația ucraineană "European Pravda", citându-l pe secretarul de presă al lui Vladimir Zelenski, Serghei Nikiforov.

"Ucraina și Germania, în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky la Berlin, au semnat un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității ca o continuare a declarației G7 privind garanțiile de securitate pentru Ucraina", se arată în materialul publicat.

Potrivit documentului, Germania intenționează să ofere asistență Ucrainei atât timp cât va fi necesar.
În același timp, în ceea ce privește termenul de acordare a sprijinului pentru Kiev, se limitează durata existenței acordului.

"Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei pe toată durata de valabilitate a acestui acord <...> Acest acord este valabil timp de zece ani de la data semnării sale", - se arată în acel document.

Documentul a subliniat, de asemenea, că ajutorul militar acordat Kievului ar trebui să fie utilizat în conformitate cu Carta ONU și cu respectarea tuturor normelor internaționale în domeniu. În plus, Germania și Ucraina au convenit că nu trebuie să existe "scurgeri ilegale" în legătură cu ajutorul furnizat Kievului din Germania.
Pe lângă aceasta, Berlinul s-a angajat să sprijine și să dezvolte capacitatea Kievului de-a proteja infrastructura energetică și alte tipuri de infrastructură critică, garanțiile urmând să includă și securitatea cibernetică a țării.
În plus, potrivit documentului, Germania și partenerii săi din UE și G7 intenționează să folosească "toate căile legale" prin care veniturile provenite din activele Rusiei pot fi folosite pentru a sprijini Ucraina. Documentul menționează, de asemenea, necesitatea de a crea un mecanism internațional de compensare a daunelor cauzate în urma războiului.
Pe lângă aceasta, Germania a promis Kievului că va căuta să obțină un acord la nivelul UE în vederea recuperării "daunelor economice și de altă natură" de la Rusia.
Desenul Andocarea navei spațiale Soiuz-Apollo - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2024
Editoriale
SUA au văzut o nouă amenințare rusească - în spațiu
Cu o zi înainte, mass-media și biroul președintelui ucrainean au relatat despre intenția șefului regimului de la Kiev de a semna acorduri bilaterale privind garanțiile de securitate în timpul vizitelor sale în Franța și Germania, programate pentru 16 februarie.
La summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023, țările G7 au publicat o declarație de susținere a Kievului. Cu toate acestea, angajamentele de securitate menționate în această declarație nu include un calendar precis de implementare, la fel ca promisiunile anterioare privind aderarea Ucrainei la Alianță. Kievul speră că "garanțiile de securitate" vor funcționa înainte de summitul NATO de la Washington din 2024.
După cum a relatat Financial Times, "garanțiile de securitate" pentru Ucraina ar putea fi formalizate sub forma unor acorduri bilaterale cu Franța, Germania, SUA și alte câteva țări referitoare la finanțările pe termen lung, aprovizionarea cu echipamente militare și instruirea soldaților.
Astfel, la sfârșitul lunii august 2023, comentând negocierile privind "garanțiile de securitate" pentru Kiev, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că este neclară esența acestui proces, deoarece nu are în vedere interesele Moscovei, iar fără participarea acesteia, soluționarea unei asemenea probleme are un caracter unilateral.
Fluxul de știri
0