Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Parlamentul European ar putea propune crearea propriei umbrele nucleare a UE

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaПленарная сессия Европарламента
Пленарная сессия Европарламента - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2024
Abonare
Tagesspiegel: Vicepreședintele PE a propus crearea propriei arme atomice pentru UE
CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Crearea propriei umbrele nucleare în UE în locul celei americane ar putea deveni subiect de discuție la nivel european, a declarat Katharina Barley, vicepreședinte al Parlamentului European și candidat la alegerile UE din partea Partidului Social Democrat din Germania (SPD), aflat la guvernare, într-un interviu pentru Tagesspiegel.
„În calea spre o armată europeană, aceasta ar putea fi, de asemenea, o temă”, a răspuns ea la întrebarea dacă UE are nevoie de propriile focoase nucleare.
Ea a amintit că actualmente forțele de descurajarea nucleară pentru Europa se află în mâinile NATO.
"După cum a menționat pe bună dreptate secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este încă în interesul americanilor să le asigure într-o măsură semnificativă. În contextul ultimelor declarații ale lui Donald Trump, nu se mai poate conta pe asta", consideră politicianul.
În cazul în care SUA vor înceta să mai fie în viitor furnizor de arme pentru Ucraina, Europa va trebui să-și asume această responsabilitate, a adăugat Barley.
Potrivit acesteia, pentru a crea o armată europeană comună, Europa trebuie să realizeze în primul rând sistemul de apărare aeriană European Sky Shield și să coordoneze achizițiile de armamente.
Emmanuel Macron și Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2024
Internațional
Liderii UE l-au frânt pe Orbán "nu cu zăhărelul, dar cu biciul", afirmă o sursă
Rusia a început operațiunea militară specială în Ucraina pe 24 februarie 2022. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus că obiectivul acesteia este „protecția oamenilor care au fost supuși timp de opt ani batjocurii și genocidului de către regimul de la Kiev”. El a menționat că operațiunea specială a fost o măsură forțată, Rusiei „nu i-a fost lăsată nicio șansă să procedeze altfel, în sfera securității au fost create astfel de riscuri încât a fost imposibil să se reacționeze prin alte mijloace”. Potrivit lui Putin, Rusia a încercat timp de 30 de ani să ajungă la o înțelegere cu NATO în privința principiilor de securitate în Europa, însă drept răspuns s-a confruntat fie cu înșelăciune și minciuni cinice, fie cu încercări de presiune și șantaj, în timp ce alianța, în pofida protestelor Moscovei, se extinde constant și se apropie de granițele Federației Ruse.
Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat în octombrie 2023 că Rusia este nevoită să recurgă la „măsuri compensatorii” ca răspuns la desfășurarea de către SUA a armelor nucleare în Europa. Ministrul a subliniat că, drept urmare a politicii Occidentului în Europa, a fost distrus sistemul de măsuri de încredere și control asupra armamentelor, ceea ce include retragerea SUA dintr-o serie de tratate de securitate.
Fluxul de știri
0