Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderii UE l-au frânt pe Orbán "nu cu zăhărelul, dar cu biciul", afirmă o sursă

© AFP 2024 / LUDOVIC MARINEmmanuel Macron și Viktor Orban
Emmanuel Macron și Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2024
Emmanuel Macron și Viktor Orban. Foto de arhivă
Abonare
UE l-a făcut pe Orban să accepte finanțarea Ucrainei nu cu zăhărelul, dar cu biciul a declarat o sursă pentru RIA Novosti.
CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. Liderii Uniunii Europene au obținut de la premierul ungar Viktor Orban un acord de a finanța Ucraina "nu cu zăhărelul, ci cu bățul", a declarat pentru RIA Novosti o sursă familiarizată cu discuțiile purtate de liderii UE.
Toți cei 27 de lideri europeni reuniți joi la summitul de la Bruxelles au convenit asupra unui ajutor macrofinanciar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Ungaria a blocat majoritatea deciziilor UE privind Ucraina, inclusiv cea de-a opta tranșă de 500 de milioane de euro pentru ajutorul militar, 5 miliarde de euro din " Fondul european pentru pace" pentru sprijin militar în 2024, un pachet mai amplu de 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar pe o perioadă de patru ani și 50 de miliarde de euro pentru asistență macrofinanciară pentru 2024-2027.
"La summitul de astăzi, toată lumea a înțeles că Orban a venit să negocieze ceva pentru el și pentru Ungaria, niște excepții de la regulile generale, o înlesnire financiară și economică. Toată lumea s-a săturat de mult timp, toată lumea și-a dat seama că Viktor Orbán nu se va opri în dorințele sale și că nu este deloc interesat de Ucraina, așa că s-a decis să se negocieze dur", a declarat interlocutorul agenției.
Potrivit sursei, "în loc de propuneri care ar fi trebuit să-l îndulcească pe premierul ungar, a auzit promisiuni la limita amenințărilor de a-l priva de preferințele în vigoare până acum și chiar de a înăspri o serie de puncte din regulamentul general care nu sunt în favoarea Ungariei".
"Toată lumea a fost foarte hotărâtă, dar în cele din urmă Orbán a fost influențat nu cu un morcov, ci doar cu un băț", conchide sursa citată.
În același timp, ea nu a precizat cu ce măsuri l-au amenințat liderii europeni pe Orban, făcând referire la secretul negocierilor.
Comisia Europeană a propus la jumătatea lunii septembrie 2022 lansarea unui mecanism special de condiționalitate împotriva Ungariei pentru a se asigura că bugetul UE este protejat "împotriva încălcărilor statului de drept în Ungaria". Acest lucru însemna înghețarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Budapesta.Mecanismul, conceput pentru a proteja bugetul comunitar de corupție, a fost activat pentru prima dată în cei doi ani de existență.
Ulterior, CE a decis să își mențină propunerea inițială de suspendare a 65 % din angajamentele de plată ale Ungariei din anumite fonduri comune ale UE, deși premierul ungar Viktor Orbán a susținut că Budapesta a îndeplinit întreaga listă de cerințe ale Comisiei Europene, care includea măsuri de combatere a corupției, de creștere a transparenței în domeniul achizițiilor publice și de consolidare a independenței sistemului judiciar.
Fluxul de știri
0