Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moldova se îndreaptă spre ieșirea din CSI până la sfârșitul anului - senator

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediavicepreședintele Consiliului Federației Constantin Kosaciov
vicepreședintele Consiliului Federației Constantin Kosaciov - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2024
vicepreședintele Consiliului Federației Constantin Kosaciov. Foto de arhivă
Abonare
Kosaciov: Autoritățile moldovenești ar putea adopta cursul spre ieșirea din CSI până la sfârșitul anului.
CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Autoritățile Republicii Moldova ar putea adopta până la sfârșitul anului cursul spre retragerea țării din CSI, nu exclude vicepreședintele Consiliului Federației Constantin Kosaciov.
"Zilele acestea a fost suspendată participarea Parlamentului Moldovei la Adunarea Interparlamentară a CSI. Înțelegem că a fost luat cursul spre retragerea țării până la sfârșitul anului din CSI ca asociație interstatală", a spus Kosaciov la întâlnirea cu politicianul moldovean Ilan Șor.
Autoritățile Moldovei, dacă nu de jure, atunci de facto, participă la aproape toate eforturile de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei. Dar în sens invers acest lucru se întoarce în Moldova însăși, afectează negativ populația, a spus Kosachev.
În același timp, politicianul a menționat că interesele cetățenilor țării constau inclusiv în „menținerea unor relații normale, iar în mod ideal, de bună vecinătate cu Rusia”. Aceasta înseamnă și participarea la asociațiile de integrare comune pentru noi, cum ar fi CSI și IEEA, a concluzionat Kosaciov.
Встреча Л. Калашникова с молдавским политиком И. Шором - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2024
Politică
Ilan Șor va înființa un ONG pentru a-i informa pe moldoveni despre beneficiile UEEA
În 2023 au fost denunțate zeci de acorduri cu CSI; printre altele, Parlamentul Moldovei a aprobat retragerea din AIP a CSI. Din 2022, Moldova a ignorat reuniunile CSI și UEEA, unde este observator.
Relațiile dintre Rusia și Moldova au început să se înrăutățească după ce, la sfârșitul anului 2020, în țară a venit la putere președintele Maia Sandu, care promovează o politică pro-europeană. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Moldova, sub actualele autorități, tinde să devină o țară neprietenoasă Rusiei.
Moscova îndeamnă Chișinăul să țină cont de interesele propriilor cetățeni și să nu împiedice dezvoltarea contactelor umane și a legăturilor interregionale cu Rusia. Ministerul de Externe al Federației Rusie a îndemnat autoritățile moldovenești să înceteze retorica de confruntare antirusească în țară. Adăugând că Moscova este dispusă să aibă relații de prietenie cu Moldova și nu se bucură de faptul că Occidentul folosește această țară în scopuri antirusești.
Fluxul de știri
0