Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski a numit un nou comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei

© AP Photo / Vadim Ghirda Aleksandr Sîrski, comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei
 Aleksandr Sîrski, comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2024
Aleksandr Sîrski, comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. Foto de arhivă
Abonare
Zelenskyi l-a numit pe Sîrski comandant-șef al armatei ucrainene în locul lui Zalujnîi.
CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Vladimir Zelenski l-a numit pe comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Aleksandr Sîrski, în funcția de comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.
"Începând de astăzi, conducerea FAU este preluată de o nouă echipă administrativă. <...> L-am numit pe general-colonelul Sirski comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei", a spus el astă seară într-un mesaj video.
Pe site-ul oficial al Biroului șefului statului nu sunt publicate deocamdată decretele respective privind schimbarea conducerii FAU.
Ceva mai devreme, Vladimir Zelenski a anunțat că a discutat cu deja fostul comandant al FAU, Valerii Zalujnîi, despre reînnoirea conducerii armatei și că l-a invitat să „rămână în echipă”.
Eduard Ohladciuk - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2024
Politică
Comandantul Armatei Naționale a Moldovei s-a întâlnit cu ambasadorul Chinei
În ultima perioadă, zvonurile despre o posibilă demisie a comandantului-șef al FAU, Zalujnîi, au fost amplu discutate în presa ucraineană și occidentală. În particular, s-a spus că la o întâlnire din 29 ianuarie, Zelenski i-a propus acestuia doar funcția de consilier al autorităților. Deși, după cum a scris revista The Economist, lui Zalujnîi i și postul de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, însă el a refuzat.
La sfârșitul lunii ianuarie, Serviciul de Informații Externe al Rusiei a comunicat că Statele Unite i-au cerut lui Zelensky să-i îndepărteze din posturile guvernamentale pe acei oficiali care au pierdut încrederea. În caz contrar, Washington promitea că va publica un dosar de corupție ce vizează anturajul președintelui ucrainean. Potrivit serviciului rus de informații, americanii o promovează pentru funcția de prim-ministru pe ambasadoarea ucraineană la Washington, Oksana Markarova, care a studiat la Universitatea Indiana din Bloomington. În general, Statele Unite au trecut la formarea unei administrații colonială la Kiev, menționa SVR.
Fluxul de știri
0