Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Suedia a decis să înceteze investigațiile privind exploziile la ”Nord Streams”

© Sputnik / Dmitrij Leltschuk / Accesați arhiva multimediaImagine din arhivă, lucrări de construcție la conductele Nord Stream
Imagine din arhivă, lucrări de construcție la conductele Nord Stream - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2024
Abonare
Suedia nu a reușit să identifice suspecții în cazul exploziilor de la ”Nord Streams”.
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Procuratura Suediei suspendă ancheta în cazul exploziilor de la conductele ”Nord Streams”, deoarece cazul nu ține de jurisdicția țării, nu au fost identificați suspecți de complicitate la actul de sabotaj în rândul cetățenilor suedezi, a precizat procurorul care investighează caz în țară, Mats Ljungqvist.
Procuratura Suediei a menționat că ancheta preliminară a fost suspendată deoarece infracțiunea nu a fost îndreptată împotriva securității regatului, a activităților publice sau a altor norme de drept.
„Noi putem constata că (acest caz) nu ține de jurisdicția suedeză”, a spus Ljungqvist, citat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.
Procurorul suedez a menționat că „ancheta a fost sistematică și minuțioasă”, a fost efectuată o cercetare amplă la locul comiterii crimei și au fost efectuate câteva interogatorii.
Procuratura suedeză consideră că cazul privind exploziile la ”Nord Streams” nu se referă la jurisdicția țării. De asemenea, a fost stabilit că Suedia și cetățenii săi nu au fost implicați în atacul împotriva gazoductelor de export rusești.
Procuratura Suediei a comunicat de asemenea că a transmis autorităților germane materiale care ar putea fi folosite drept probe în investigația Germaniei privind ”Nord Streams”.
Exploziile la cele două gazoducte de export de gaze rusești către Europa – ”Nord Stream” și ”Nord Stream -2” - au avut loc pe 26 septembrie 2022. Germania, Danemarca și Suedia nu au exclus o diversiune.
Jurnalistul american, laureatul Premiului Pulitzer Seymour Hersh, a publicat pe 8 februarie 2023 propria investigație în care, cu referire la o sursă, a afirmat că dispozitive explozive au fost instalate sub gazoductele rusești în iunie 2022, sub acoperirea exercițiilor Baltops, de către scafandrii Marinei SUA cu sprijinul specialiștilor norvegieni. Potrivit lui Hersh, decizia cu privire la operațiune a fost luată de președintele SUA, Joe Biden, în urma a nouă luni de discuții cu reprezentanții administrației care se ocupă de probleme de securitate națională. Mai târziu, Pentagonul a declarat pentru RIA Novosti că SUA nu au nicio atribuție la aruncarea în aer a gazoductelor rusești.
Кандидат в президенты от республиканской партии Дональд Трамп на предвыборном мероприятии в Нашуа - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2024
Internațional
Al Treilea Război Mondial: Trump a făcut o declarație șocantă despre Biden
Fluxul de știri
0