Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Bombele GLSDB nu-i compensează armatei ucrainene deficitul de artilerie

© AFP 2024 / ERIK KENNEYÎncărcarea armelor la bordul unei nave marine americane
Încărcarea armelor la bordul unei nave marine americane - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2024
Abonare
Livrările experimentale către Ucraina a sistemelor occidentale care nu au intrat în serviciul Pentagonului și NATO (sistemele antiaerian IRIS-T, bombele cu lansare de la sol GLSDB etc.) demonstrează disprețul profund al Occidentului față de marionetele ucrainene servile
Pentagonul a anunțat că va transmite regimului de la Kiev un lot de bombe de înaltă precizie cu lansare de la sol GLSDB, care nu sunt în serviciul Armatei SUA. Aceste „săgeți” experimentale din „tolba” de ajutor american de anul trecut nu vor schimba echilibrul de putere în zona operațiunii militare speciale, unde domină puterea de foc rusească, iar armata ucraineană duce o lipsă cronică de obuze de artilerie, avioane și apărare aeriană.
Statele Unite vor transmite Ucrainei rachete MLRS cu focos de bombă GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) cu rază de acțiune de până la 150 km. Prin asta, Washingtonul își confirmă intenția de a continua războiul proxy cu Federația Rusă „până la ultimul ucrainean”. Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a amintit joi că livrările americane de muniție GLSDB către marionetele ucrainene nu fac decât să prelungească agonia regimului de la Kiev și să împingă FAU spre noi victime și crime de război.
Armata ucraineană primește o „armă miraculoasă” experimentală cu o putere neevidentă - noul hibrid a fost creat de Boeing și Saab din bombe aeriene „vechi” de 113 kg cu diametru mic. Muniția GLSDB este o combinație din bomba de aviație inteligentă GBU-39 și racheta de amplificare M26 de 227 mm.
Танк Leopard 2 на демонстрационном мероприятии, Германия - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2024
Editoriale
De ce armele occidentale sunt atât de vulnerabile în zona operațiunii speciale
În zbor, bomba ghidată se separă de coadă (M26), își deschide aripile și planează spre țintă folosind coordonatele GPS. Astfel de muniții pot fi trase din sistemul HIMARS și omologul său pe șenile M270. Pentru fixarea țintei este folosit sistemul inerțial și GPS de navigație, care ar fi rezistent la interferențele de război electronic. Experiența Rusiei de contracarare reușită în zona operațiunii speciale a atacurilor cu obuze de artilerie ghidate Excalibur, rachete HIMARS și rachete ATACMS - nu este în favoarea „videoclipurilor publicitare” ale Pentagonului. Chiar și revista americană Foreign Affairs menționa la sfârșitul lunii ianuarie: „Rușii au dovedit că pot contracara ghidarea GPS pe care o folosesc sistemele de rachete”.
Un avantaj al GLSDB poate fi considerat doar numărul mare de rachete M26 în arsenalele țărilor NATO. Costul unei muniții GLSDB este de aproximativ 50 de mii de dolari, de două ori mai ieftină decât o rachete convenționale HIMARS MLRS. Nu se știe care va fi volumul livrărilor.
Pachetul „final” de asistență militară americană pentru Kiev pe 27 decembrie 2023 a constituit 250 de milioane de dolari și a inclus muniție pentru sistemele de apărare aeriană NASAMS, HIMARS MLRS, obuze de artilerie, ATGM Javelin, TOW și AT-4, precum și 15 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

"Lohotron" de înaltă precizie

Pentru utilizarea în siguranță a GLSDB, este probabilă amplasarea lansatoarelor FAU la o distanță de aproximativ 50 km de linia frontului, ceea ce va reduce considerabil eficiența (până la 100 km). Viteza GLSDB este semnificativ inferioară rachetelor standard și acest lucru simplifică sarcinile sistemelor rusești de apărare aeriană – ”Buk-M2”, ”Buk-M3”, ”Tor” și sistemului de rachete de apărare aeriană ”Pantsir-S1”. Tacticile de contracarare a „Valkiriilor” NATO au fost deja exersate.
Altceva este mai important. Livrările experimentale către Ucraina a sistemelor occidentale care, din diverse motive, nu au intrat în serviciul Pentagonului și NATO (sistemele de apărare aeriană IRIS-T, bombele cu lansare de la sol GLSDB și altele) demonstrează disprețul profund al Occidentului față de marionetele ucrainene servile. În același timp, SUA și Alianța nu le compensează forțelor armate ucrainene lipsa artileriei și a munițiilor pentru apărarea aeriană care este aproape de colaps. Volumele de armamente și muniții promise de țările NATO sunt cu mult în urmă necesităților armatei ucrainene, dar și aceste promisiuni nu sunt îndeplinite.
Drapele ale țărilor membre a OTSC - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2024
Rusia
Ministerul rus de Externe: Occidentul folosește teroriști pentru a destabiliza țările OTSC
Portalul Business Insider notează că FAU se confruntă cu o lipsă acută de muniție, iar în viitor obuzele de artilerie furnizate de Occident nu le vor permite să „mențină o cadență de foc care să o depășească pe cea rusească”. Potrivit estimărilor occidentale, FAU trag doar 2000 de focuri de artilerie pe zi, artileriștii ruși cheltuiesc în zona operațiunii speciale cel puțin 10 000 de obuze în fiecare zi și „cadența de foc a Moscovei” crește în permanență. Dronele de atac sau bombele reactive GLSDB nu vor compensa niciodată degradarea artileriei FAU. Viitorul asistenței militare americane pentru Ucraina rămâne incert, finanțarea este blocată de Congresul SUA. Asistența Uniunii Europene - 50 de miliarde de euro, „întinse” pe patru ani - nu este operativă și nu este eficientă.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a comunicat miercuri că, din martie 2023 până în ianuarie 2024, Ucraina a primit din țările UE peste 300 de mii de obuze de artilerie, până în primăvară vor fi livrate alte 200 de mii și cantitatea totală de muniție va depăși jumătate de milioane - de două ori mai puțin decât s-a promis anterior. SUA și NATO timp de doi ani nu reușesc să crească semnificativ producția de armamente și muniții, dar nici nu se străduiesc prea tare. Pentru că s-a dovedit că sancțiunile economice nu au nici un efect și este imposibil să depășești Rusia în sfera industriei de apărare. Iar ucrainenii sunt doar material consumabil ale Occidentului colectiv în lupta pentru menținerea „hegemoniei”. Când se vor termina unii, se vor găsi alte țări și popoare dependente. Bloomberg menționează că trupele rusești depășesc de trei ori FAU în ceea ce privește înarmarea. Situația de pe front pentru armata ucraineană devine, după cum o definesc ei, „din ce în ce mai cumplită”, dar ce e mai rău abia urmează.
Fluxul de știri
0