Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Chicu dezvăluie starea sistemului de sănătate din RM sub conducerea PAS

© Sputnik / Mihai CarausIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2024
Abonare
Ex-premierul moldovean Ion Chicu dezvăluie situație din sistemul de sănătate de sub conducerea PAS
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. „Revoltă, nervi și timp irosit de către lucrători medicali și pacienți” – așa descrie Ion Chicu în linii mari situația din sistemul de ocrotire a sănătății din Republica Moldova la ora actuală.

Potrivit lui Chicu, există următoarele probleme complexe:

Imposibilitatea, dar, totodată, obligativitatea utilizării Sistemului Informațional de Asistență Medicală Primară (SIA AMP) provoacă multiple indignări și revolte din partea personalului medical și a pacienților, perturbarea programărilor, primirilor și eliberării actelor medicale de format electronic (F-027/e, F-088/e, F-086/e, F-063/e etc).
Începând cu luna decembrie 2023, este într-o dificultate majoră, cu blocaje de durată, transmiterea electronică a certificatelor de concediu medical (foilor de boală) prin Portalul Certificatelor de Concediu Medical, fapt care nu permite transferarea acestora către CNAS pentru achitarea îndemnizațiilor de incapacitatea temporară de muncă persoanelor bolnave.
„Toate acestea au loc pe fonul lansării cu mare fast, încă în luna martie a anul 2023, a unui Grup de lucru la nivelul Parlamentului, cu implicarea Ministerului Sănătății, Agenției pentru Guvernare Electronică și a Partenerilor Internaționali”, subliniază Chicu.
El mai adaogă și că „la un an de la pornirea discuțiilor și asumarea unor angajamente de către Grupul de lucru menționat, sistemul medical nu dispune nici de Concept, nici de Strategie cu privire la Digitalizarea sistemului național de sănătate E-Health, și nici servicii de mentenanță pentru sistemele existente”.
„În schimb sistemul medical are niște acte normative cu prevederi ,,promițător -impunătoare”, obligatorii pentru implementare:
- Ordinul MS nr. 470 din 26.05.2023 ,,Cu privire la evaluarea indicatorilor de performanță ai activității instituției medico-sanitare publice”, Anexa nr. 2, p.4 și 5 ,,Rata de utilizare de mai mult de 90% a SIA AMP pentru asistența medicală primară și asistența medicală specializată de ambulator”;
- Contractul tipizat de acordare a asistenței medicale în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală Anexa nr.5, p. 2 ,,Prestatorul , în vederea realizării obligațiunilor contractuale va utiliza obligatoriu Sistemul automatizat ,,Asistența Medicală Primară” (SI AMP), precum și alte sisteme relevante”, mai menționează fostul premier.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2024
Politică
Ion Chicu a făcut publică „radiografia dezastrului”
Fluxul de știri
0