Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ion Chicu a făcut publică „radiografia dezastrului”

© Sputnik / Mihai CarausIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2024
Abonare
Ion Chicu a făcut publică „radiografia dezastrului”, care se încheie cu formula „Bravo, Maia”
CHIȘINĂU, 30 ian - Sputnik. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, a publicat o scurtă analiză a cifrelor fundamentale ce reflectă starea lucrurilor din țara noastră cu titlul „Radiografia dezastrului”.
În această „radiografie a dezastrului” este arătat că datoria de stat a crescut în 2023 cu încă 9,34 miliarde lei, iar ponderea acesteia în PIB a atins nivelul record de 37,9%.
„Fiindcă în cele 36 de luni de mandat ale Maiei Sandu datoria de stat a crescut cu exact 36 de miliarde de lei, iar creditele au fost angajate la dobânzi enorme atât pe intern, cât și de pe extern, în 2023 statul a avut de achitat doar pe dobânzi și comisioane peste 5,3 miliarde lei, ceea ce e de peste 2 ori mai mult ca în 2022 (2,645 mlrd.lei)”, mai arată Chicu.
Potrivit lui, „aceste cifre pentru mulți oameni sunt doar statistici seci, dar anume aici este explicația de ce nu mai sunt bani pentru salarii asistenților sociali, pentru finanțarea grupelor pentru program prelungit, etc”.
Chicu subliniază că în scurt timp aceasta va fi explicația „de ce statul nu mai poate achita pensii, inclusiv foștilor procurori și judecători, ex-angajaților structurilor de forță, etc”.
Fostul premier își încheie radiografia cu formula festivă „Bravo, Maia!”.
Oleg Tofilat - Sputnik Moldova, 1920, 29.01.2024
Politică
Enigma demisiei sau demiterii lui Oleg Tofilat de la CFM
Fluxul de știri
0