Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Curtea ONU a respins aproape toate acuzațiile Kievului împotriva Rusiei

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaSediul Organizației Națiunilor Unite de la Geneva
Sediul Organizației Națiunilor Unite de la Geneva - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2024
Sediul Organizației Națiunilor Unite de la Geneva. Foto de arhivă
Abonare
Curtea ONU a respins aproape toate punctele din sesizarea Kievului împotriva Moscovei cu privire la Donbass și Crimeea.
CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Curtea Internațională de Justiție a respins majoritatea pretențiilor din sesizarea Ucrainei împotriva Rusiei privind nerespectarea a două convenții în Donbass și Crimeea, a declarat președintele instanței, Joan Donoghue.
Curtea Internațională de Justiție a respins acuzațiile Ucrainei potrivit cărora Rusia ar discrimina ucrainenii și tătarii în Crimeea, comunică MAE al Federației Ruse. Este vorba despre o cerere în judecată a Ucrainei împotriva Rusiei inițiată în 2017 - instanța a emis o decizie definitivă.
Toate solicitările Ucrainei cu privire la despăgubiri au fost respinse.
Steaguri ale UE în clădirea Consiliului European din Bruxelles - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2024
Internațional
Un nou summite UE unde se va încerca obținerea unui acord în susținerea Ucrainei
Kievul a încercat să prezinte măsurile juridice legale aplicate împotriva membrilor organizației teroriste ”Hizb ut-Tahrir” și a organizațiilor extremiste ”Tablighi Jamaat” și ”Majlisul poporului tătar din Crimeea” drept persecutare a tătarilor din Crimeea pe criterii etnice. Curtea Internațională de Justiție nu a fost de acord cu această apreciere. Instanța nu a identificat elemente de discriminare în normele legislației anti-extremiste rusești.
Au fost respinse acuzațiile Ucrainei cu privire la presupusa implicare a Rusiei în „omorurile” și „răpirile” intenționate ale tătarilor și ucrainenilor în Crimeea.
Instanța a respins toate pretențiile Ucrainei în chestiunile legate de cetățenie, neidentificând o discriminare rasială în regimul juridic rusesc de acordare a cetățeniei în peninsula din 2014.
Nu au fost considerate drept întemeiate nici acuzațiile Ucrainei privind presupusa încălcare a drepturilor tătarilor din Crimeea și a ucrainenilor în Crimeea privind accesul la mediile de informare naționale.
În dimineața zilei de 31 ianuarie 1943, feldmareșalul Friedrich Paulus, comandantul armatei a 6-a hitleriste, s-a predat la Stalingrad - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2024
Video
31 ianuarie 1943: Feldmareșalul Friedrich Paulus s-a predat la Stalingrad
Curtea Internațională a recunoscut că locuitorii Crimeii au acces la educație în limbile tătară și ucraineană.
Curtea ONU a refuzat să recunoască Rusia drept „stat agresor”, iar RPD și RPL - drept „organizații teroriste”.
Moscova a respins de nenumărate ori acuzațiile Kievului, declarând că garantează respectarea drepturilor omului pe întregul său teritoriul și că va apăra aceste drepturi. În același timp, autoritățile ruse au atras în repetate rânduri atenția comunității internaționale asupra faptului că trupele ucrainene și batalioanele naționaliste bombardează din 2014 orașele pașnice ale Donbasului.
Fluxul de știri
0