Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Confiscarea profiturilor obținute din activele rusești vor dăuna monedei euro

Fabio Panetta - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2024
Abonare
Șeful Băncii Centrale a Italiei este de părerea că confiscarea profiturilor obținute din activele rusești vor dăuna monedei euro
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Confiscarea profiturilor din activele rusești de către UE va reduce atractivitatea monedei euro, citează ziarul Financial Times o declarație a șefului Băncii Italiei, Fabio Panetta.
„Relațiile internaționale fac parte dintr-un „joc repetat”: Armarea unei monede îi reduce inevitabil atractivitatea și încurajează apariția alternativelor”, a spus guvernatorul Băncii Italiei, Fabio Panetta
Yuanul chinez a depășit deja euro ca monedă globală, a adăugat Panetta.
La începutul săptămânii, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Bruxelles-ul așteaptă să ajungă la un acord final privind utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate înainte de întâlnirea miniștrilor de externe ai țărilor membre a UE, care se va desfășurade la mijlocul lunii februarie.
Drapelele SUA și Rusiei pe Podul Mont-Blanc de la Geneva înaintea summit-ului Putin-Biden - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2024
Internațional
Diplomat: relațiile dintre Rusia și Statele Unite se află „într-un punct foarte prost”
După începerea operațiunii speciale în Ucraina, statele occidentale au impus sancțiuni împotriva Băncii Rusiei, înghețându-i rezervele, dar nu se cunoaște cu exactitate suma fondurilor. Potrivit Băncii Centrale, la sfârșitul lunii iunie 2021, aproximativ 288 de miliarde de dolari erau stocați în Austria, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Franța și Japonia și cu aproximativ 63 de miliarde de dolari în plus în alte țări.
La începutul anului 2022, Banca Centrală a Rusiei, aproape jumătate din activele sale de 630,6 miliarde de dolari erau deținute în monede de rezervă din cele mai sigure. Potrivit rapoartelor presei, Occidentul a reușit să descopere aproximativ 287 de miliarde de dolari din activele rusești.
Ministerul de Externe alș Rusiei a numit înghețarea rezervelor valutare din Europa un furt, menționând că UE vizează nu numai fonduri private, ci și active ale statului. Kremlinul a declarat că luarea unor astfel de decizii „ar fi un alt pas în încălcarea tuturor regulilor și normelor dreptului internațional”.
Fluxul de știri
0