Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Manevrele NATO Steadfast Defender-2024: scopuri, mijloace și consecințe

© Sputnik / Denis AslanovMilitari exerciții NATO
Militari  exerciții NATO - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2024
Abonare
În contextul eșecurilor sistemice ale politicii externe a SUA în Africa, Orientul Apropiat și Mijlociu, manevrele Steadfast Defender-2024 în Europa sunt menite să îmbunătățească imaginea „hegemonului”.
Exercițiile de amploare ale Armatelor SUA și Alianței ”Steadfast Defender-2024”, cu transferarea trupelor și tehnicii militare din America de Nord în Europa, nu sunt un exercițiu de apărare comună a aliaților, ci o imitare a celui de-al treilea război mondial, o încercare de intimidare a Rusiei, dar totuși - acesta este un act de disperare pe fundalul înfrângerii strategice a „hegemonului” în teatrul de operațiuni ucrainean.
Steadfast Defender-2024, cele mai mari manevre din 1988, au început pe 24 ianuarie, când prima navă de debarcare USS Gunston Hall cu trupe americane a părăsit Norfolkul (statul Virginia, SUA), îndreptându-se spre Europa. În scurt timp, pe același curs va porni din Halifax și fregata ”Charlottetown” a Forțelor Maritime ale Canadei. Desfășurarea de trupe, seria de operațiuni maritime, aeriene și terestre ale Pentagonului și NATO sunt planificate din ianuarie până la sfârșitul lunii mai - în Atlanticul de Nord, Marea Norvegiei și regiunea Baltică. Sunt implicați până la 90 de mii de militari din 31 de țări, peste 50 de nave - de la portavioane până la distrugătoare, 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone, 1100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de BMP-uri. Este preconizată exersarea a aproximativ 500 de operațiuni de luptă aeriană, fără a mai lua în calcul episoadele maritime și terestre.
Obiectivele declarate ale manevrelor sunt confirmarea capacității alianței de a desfășura operațiuni de durată complexe în toate sferele de aplicare în luptă și în orice condiții, pe o suprafață „de la Nordul Extrem până în Europa Centrală și de Est”. În afară de aceasta, Steadfast Defender-2024 este o demonstrare a „determinării de a ne apăra reciproc, a apăra valorile noastre și ordinea internațională bazată pe reguli”. Adică, exercițiile ar trebui să servească de asemenea la consolidarea „dreptului” autoproclamat al Statelor Unite de a dicta tuturor țărilor regulile nescrise ale Washingtonului. Apărarea Europei este doar un pretext.
În contextul eșecurilor sistemice ale politicii externe a SUA în Africa, Orientul Apropiat și Mijlociu, manevrele Steadfast Defender-2024 în Europa sunt menite să îmbunătățească imaginea „hegemonului”. Șipe cât este posibil, să înfricoșeze Rusia, care „a îndrăznit” să oprească extinderea NATO în Ucraina. Ziarul spaniol ABC a relatat că adversarul convențional al alianței pentru cinci luni va deveni „un stat inexistent Occasus, foarte asemănător cu Rusia”. Și a constatat: „Ne aflăm în fața unei noi ere a confruntării”, exercițiile Steadfast Defender-2024 simulează „începutul celui de-al treilea război mondial”.

Tranzitul agresiunii prin Atlantic

Moscova urmărește cu atenție realizarea planurilor „pacifiste” ale NATO, unde se pregătesc să închidă Marea Baltică pentru Federația Rusă și să blocheze regiunea Kaliningrad. Unul dintre episoadele Steadfast Defender-2024 prevede debarcarea trupelor străine în Țările Baltice. Anterior, MAE al Federației Ruse a menționat caracterul provocator și agresiv al acțiunilor „apărătorilor Europei” și a avertizat cu privire la riscurile unor incidente în timpul manevrelor. Aprecierea dată de viceministrul rus de Externe Aleksandr Grușko: „Scenariul... nu lasă nicio îndoială că aceasta este o parte a pregătirilor pentru o ciocnire militară cu Federația Rusă”.
Consilierul ministrului Apărării al SUA pentru afaceri internaționale Celeste Wallander a declarat pe 24 ianuarie la Centrul din Washington pentru Politica Caspică (!) că Alianța Nord-Atlantică contează să-i demonstreze Rusiei pregătirea sa pentru autoapărare și nu tinde să provoace un conflict armat : „Scopul este descurajarea, dar nu provocarea unui război cu Federația Rusă”. O demagogie uluitoare - după câteva valuri de extindere nesăbuită a NATO spre est, cu zângănitul permanent al armelor la granițele ruseşti.
După summitul de la Vilnius din iulie 2023, alianța și-a sporit forțele de reacţie pe flancul estic de la 40 de mii la 300 de mii de militari, adică după demararea operaţiunii speciale a Rusiei, Washingtonul și Bruxellesul nu au tras concluziile necesare. Șeful comitetului militar NATO, Rob Bauer, consideră că un conflict între Federația Rusă și NATO ar putea avea loc în următorii 20 de ani. Ministrul Apărării al RFG, Boris Pistorius, a îndemnat direct germanii să se înarmeze și să se pregătească pentru un „război cu Rusia”. Varșovia transferă trupe la granița Republicii unionale Belarus.
În privinţa cantităţii şi calităţii forțelor multinaționale ale NATO în Europa și la exercițiile Steadfast Defender-2024 nu ar trebui să existe iluzii, demonstrarea de forță este așa și așa. Pentru comparație, în zona operațiunii militare speciale sunt acum aproximativ 617 mii de militari ruși cu experiență de luptă. Numărul total al militarilor în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a ajuns la 1,15 milioane, iar în 2024 va crește până la un milion și jumătate, inclusiv 745 de mii de voluntari prin contract. Evident, în ceea ce privește numărul și calitatea aceasta nu este limita. Pe parcursul unui an, industria rusă de apărare a crescut producția și livrările de armamente către trupe de 10-12 ori. Întreprinderile complexului militar-industrial al Statelor Unite și Uniunii Europene sunt în stare să producă împreună doar 600 de mii de obuze de artilerie de 155 mm pe an (EAU are nevoie de peste 2 milioane de obuze pe an).
Dar cel mai important, Rusia nu are absolut nicio nevoie să acapareze țările apropiate și îndepărtate ale alianței - chiar și în cazul unei agresiuni militare directe din partea lor. Moscova dispune de un arsenal important de instrumente pentru obligarea la pace, cu rază de acțiune nelimitată. Sutele de buncăre din țările baltice cu siguranță nu vor ajuta la evitarea unei răzbunării juste.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat anterior că Rusia nu dorește o ciocnire militară directă cu NATO, dar dacă cineva va dori, Moscova este gata pentru asta. Vom menționa că Putin activează deja „în epicentrul exercițiilor” Steadfast Defender-2024, deoarece pe 25 ianuarie, „fără permisiunea” SUA și a alianței, a zburat la Kaliningrad și a desfășurat acolo o consfătuire cu privire la dezvoltarea regiunii.
Oricum se va derula istoria inventatului „stat Occasus”, forțele armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus sunt gata în permanență să răspundă oricărei agresiuni - Washingtonul și toate celelalte capitale ale țărilor NATO sunt în permanență în vizorul focoaselor nucleare ale rachetelor intercontinentale, hipersonice și de croazieră rusești.Fără iluzii.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2024
Rusia
Kremlinul a comentat vizita lui Putin la Kaliningrad
Fluxul de știri
0