Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Accentul rusesc al expoziției internaționale UMEX 2024

© AFP 2024 / RYAN LIMПосетители гуляют среди стендов на выставке UMEX
Посетители гуляют среди стендов на выставке UMEX - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2024
Abonare
Federația Rusă ocupă în prezent aproximativ 20% din piața mondială a armelor. Portofoliul total al comenzilor pentru mulți ani înainte constituie aproximativ 50 de miliarde de dolari.
Rusia ocupă locul doi în lume printre exportatorii de produse pentru apărare, controlează o cincime din piața globală a armamentelor și își prezintă cu succes dronele la cea mai mare expoziție internațională UMEX 2024 de la Abu Dhabi (EAU). Și acest lucru confirmă statutul înalt, cererea planetară pentru producția industriei rusești de apărare și distruge mitologia occidentală despre izolarea internațională a Federației Ruse.
Răspunzând cerințelor timpului, Orientul Mijlociu și-a creat în 2016 propria expoziție internațională de sisteme fără pilot și simulatoare militare UMEX, care se desfășoară o dată la doi ani pentru producători și specialiști-operatori din zeci de țări. Pe platforma UMEX 2024 de la Abu Dhabi, în perioada 23-25 ​​ianuarie, își prezintă producția 134 de companii din 35 de țări, inclusiv grupul rusesc de companii ZALA, companiile ”Ikar”, ”Aeromax-Tech” și alte întreprinderi ale ”Rosoboronexport”.
Rusia a prezentat aparatele de zbor fără pilot de recunoaștere și de recunoaștere și atac „Orlan-10E”, „Orlan-30” și „Orion-E”, muniția de tip loitering „Kub-E”, care și-au confirmat caracteristicile tactice și tehnice excelente în operațiunile de luptă din teatrul ucrainean. La standurile UMEX 2024 sunt prezente de asemenea sistemele robotizate rusești de deminare și vehicule robotizate de luptă.
Спасатели на месте разрушенного в результате обстрела со стороны ВСУ торгового центра в Донецке, Россия - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2024
Editoriale
Kievul a găsit punctul slab al Rusiei
La Abu Dhabi a avut loc debutul aparatului subacvatic autonom fără echipaj „Harpsichord-1RE”, care a provocat interesul major al partenerilor și specialiștilor străini. Drona este destinată operațiunilor de recunoaștere și căutare, studierii obiectelor subacvatice cu utilizarea mijloacelor de televiziune și electromagnetice la temperaturi de la -4 până la +35 C, la adâncimi de până la 6000 de metri și la o distanță de până la 50 km de nava-purtător.
Sectorul „fără pilot” al industriei rusești de apărare se dezvoltă eficient în diverse direcții și sfere de utilizare în luptă. Directorul general al ”Rosoboronexport”, Aleksandr Miheev a promis: „În viitorul apropiat vom începe să promovăm roboți de recunoaștere și de susținere cu foc, precum și mijloace fără echipaj de transportare a munițiilor și de evacuare a răniților”.
În afară de produsele finite, ”Rosoboronexport” propune organizarea producerii în străinătate (și deservirea) UAV-urilor rusești - în baza experienței vaste de organizare a unei astfel de infrastructuri în condițiile utilizării în masă a dronelor în zona operațiunii militare speciale.

Mândrii „Orlani” și puternicul „Orion”

O atenție deosebită a specialiștilor străini la expoziția UMEX 2024 este atrasă de complexul multifuncțional rusesc „Orlan-10E”. Aparatul fără pilot cu greutatea la decolare de 18 kg transportă până la 5 kg de aparataj, operează pe o rază de până la 100 km la viteze de până la 150 km pe oră și este în stare să se afle neîntrerupt în aer până la 10 ore. „Orlan-10E” este destinat monitorizării de la distanță a suprafețelor terestre și acvatice, detectării obiectivelor, identificării stațiilor de bază GSM și a rețelelor celulare (identificarea țintelor în regiunea operațiunii speciale pe baza „acumulării” semnalelor de telefonie mobilă) – zi și noapte, în orice condiții meteorologice. Drona are capabilități de război electronic, este autonomă, are o precizie sporită a zborului conform traseului și determină cu exactitate coordonatele țintelor. Canalul de comunicare închis garantează controlul stabil necesar pentru sprijinirea operațiunilor de luptă ale grupărilor eterogene de trupe, pentru desfășurarea operațiunilor de căutare și salvare.
La fel de interesant este pentru gazde și pentru oaspeții străini ai UMEX 2024 rusescul ”Orlan-30”, care este numit adesea „cel mai bun prieten al artileriei”. Aparatul este conceput pentru operațiuni de recunoaștere optic-electronice și identificarea obiectelor în diapazonul vizibil sau în infraroșu, pentru iluminarea cu laser a țintelor staționare și în mișcare, adică pentru utilizarea eficientă a armelor de înaltă precizie (rachete ghidate și obuze de artilerie) împotriva inamicului. Drona cu greutatea de până la 40 kg este capabilă să dezvolte o viteză de până la 150 km pe oră și să se afle în aer până la 8 ore. Raza maximă de acțiune în regimurile automat și semi-automat este de până la 120 km. O platformă destul de promițătoare pentru implementarea elementelor AI. Interesul specialiștilor străini nu este întâmplător – ”Orlanii” sunt foarte eficienți în zona operațiunii speciale, iar livrările acestor aparate către Armata Rusă au crescut de 53 de ori către vara anului 2023.
Pistolul modular Lebedev - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2024
Editoriale
Pistolul rusesc Lebedev a intrat în producție: primul dintre cele mai bune?
Cea mai nouă și mai puternică dronă ”Orion-E” are capacitatea de a soluționa sarcini de patrulare, de recunoaștere aeriană a țintelor terestre și de suprafață ale inamicului în diapazon optic, infraroșu și radio, ziua și noaptea, în orice condiții geografice și climaterice. A fost prezentat pentru prima dată în străinătate la expoziția din India Aero India 2023. Aparatul cu o durată lungă de zbor reflectă nivelul tehnologic înalt al industriei rusești de apărare și îi provoacă o îngrijorare deosebită Occidentului – încă în 2021 americanii au observat pe cer o modificare periculoasă a lui ”Orion”, creat pentru nimicirea țintelor cu rachete ”aer-aer”. Drona cu o greutate la decolare de 1000 kg este în stare să transporte o sarcină utilă de 200 kg la viteze de până la 200 km pe oră, raza radio maximă este de 250 km, durata de zbor neîntrerupt este de până la 24 de ore.
Federația Rusă ocupă în prezent aproximativ 20% din piața mondială a armelor. Portofoliul total al comenzilor pentru mulți ani înainte constituie aproximativ 50 de miliarde de dolari. În față se află doar SUA, care controlează 39 la sută din piață, dar prețurile mari și cantitatea armamentelor americane nu corespund întotdeauna calității și puterea de luptă a produselor. Acest lucru este confirmat de evoluția evenimentelor în teatrul de operațiuni ucrainean, care sunt urmărite îndeaproape de țările Orientului Mijlociu și Îndepărtat, ale Sudului global.
Fluxul de știri
0