Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia a renunțat la CEDO în cazul accidentului aviatic de lângă Smolensk

© Следственный комитет РФ / Accesați arhiva multimediaFragmente ale avionului prăbușit lângă Smolensk, în care zbura un număr mare de politicieni de primă linie din Polonia
Fragmente ale avionului prăbușit lângă Smolensk, în care zbura un număr mare de politicieni de primă linie din Polonia - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2024
Abonare
Polonia nu va da în judecată Rusia în cadrul CEDO în cazul prăbușirii aviatice de lângă Smolensk
CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Polonia a renunțat oficial la intentarea unui proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul accidentului de avion în apropiere de Smolensk din 2010, a anunțat Ministerul de Externe al republicii într-un comunicat.
În octombrie 2023, fostul ministru de externe Zbigniew Rau a semnat un acord cu asociația de avocatură a lui Ben Emmerson, care trebuia să pregătească o cerere în CEDO. Costul a fost de aproape 1 milion de zloți (250 de mii de dolari). Polonia intenționa să tragă la răspundere Federația Rusă pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului în legătură cu accidentul de avion din 10 aprilie 2010 de la Smolensk și să ia în considerare, printre altele, acuzațiile de încălcare a articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitoare la dreptul la viață, precum și presupusele încălcări ale drepturilor familiilor victimelor.
„Aeronava numărul 1” poloneză Tu-154 s-a prăbușit în timpul aterizării pe aeroportul Smolensk-Severny pe 10 aprilie 2010. 96 de persoane au murit, inclusiv șeful statului Lech Kaczynski și soția sa, politicieni notorii și personalități militare.
La un an după tragedie, Comitetul de aviație interstatală (IAC) a anunțat pe baza rezultatelor investigației că accidentul a avut loc din cauza deciziei echipajului de a nu pleca pe un aerodrom alternativ în condiții de ceață, iar motivele sistemice au fost deficiențe în pregătirea piloţilor detaşamentului prezidenţial.
Prima comisie poloneză, condusă de fostul șef al Ministerului Afacerilor Interne Jerzy Miller, a ajuns apoi la concluzii similare, invocând cauza dezastrului faptul că avionul a coborât la o înălțime sub minimul admis în condiții de ceață. Partidul Lege și Justiție, care a ajuns la putere în Polonia în 2015, nu a fost de acord cu raportul MAK și cu concluziile Comisiei Miller și a decis să creeze o a doua comisie, care a funcționat de câțiva ani.
Noul ministru al apărării naționale al Poloniei, Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, a dispus lichidarea comisiei de re-investigare a accidentului aviatic de la Smolensk. În timpul lucrărilor sale, care nu au fost niciodată finalizate, comisia a furnizat mai multe rapoarte bazate pe expertiza cercetătorilor din diverse țări. Concluziile au fost diferite de fiecare dată - de la vinovăția controlorilor ruși de trafic aerian până la explozia unei bombe la bordul avionului. Autoritățile poloneze vor abandona teoria conform căreia Rusia este de vină pentru prăbușirea guvernului Tu-154, a declarat șeful Ministerului Afacerilor Interne polonez.
Города мира. Вроцлав - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2016
Politică
Ipoteză: vinovați de catastrofa de lângă Smolensk sunt frații Kaczyński
Fluxul de știri
0