Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ipoteză: vinovați de catastrofa de lângă Smolensk sunt frații Kaczyński

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Вроцлав
Города мира. Вроцлав - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit ex-președintelui Poloniei, Lech Wałęsa, Iaroslavl Kaczyński nu ar fi trebuit să permită decolarea și aterizarea aeronavei.

CHIȘINĂU, 15 aug — Sputnik. Ex-președintele Poloniei, Lech Wałęsa, și-a expus pe rețelele de socializare punctul de vedere cu privire la prăbușirea lângă Smolensk, pe data de 10 aprilie 2010, a avionului în care se aflau persoane din conducerea de vârf a ţării. Potrivit liderului politic, responsabili de accident sunt frații Kaczyński.

„Astfel de lucruri se întâmplă întotdeauna, dar mai ales în situații complicate survenite în timpul zborului — căpitanul cere permisiunea președintelui. În acel caz a fost o situație de acest gen. Președintele nu ar fi trebuit să permită decolarea avionului respectiv și, în nici un caz, aterizarea acestuia. Chiar și aici, întreaga responsabilitate este a președintelui", a scris Wałęsa pe pagina sa de Facebook.

Katastrofa polského vládního letadla - Sputnik Moldova
Polonia va relua investigaţiile în cazul catastrofei avionului Tu-154

„Ar trebui clarificat cine l-a îndrumat pe președinte să ia aceste decizii iresponsabile", consideră fostul președinte al Poloniei.

Acesta a mai menționat de asemenea că, în opinia sa, „cea mai mare responsabilitate pentru tragedia de la Smolensk îi revine lui Iaroslavl Kaczyński.

Aeronava TU-154 a președintelui Poloniei Lech Kaczyński s-a prăbușit pe data de 10 aprilie 2010 în apropierea orașului Smolensk. La bord se aflau 96 de persoane: 8 membri ai echipajului și 88 de pasageri care urmau să participe la acţiunile de comemorare a victimelor de la Katyn. Nimeni nu a supraviețuit.

În 2011, comitetul de aviație interstatal a dat publicității raportul final cu privire la rezultatele expertizei tehnice. Potrivit acesteia, cauza nemijlocită a catastrofei a fost decizia echipajului de a nu ateriza pe aeroportul de rezervă, cauzele sistemice fiind neajunsurile în asigurarea zborului și pregătirea echipajului. Anterior, procuratura Poloniei a menționat că prăbușirii avionului lui Kaczyński au fost cauzată nemijlocit de erorile comise de membrii echipajului.

Ministrul Apărării al Poloniei, Anthony Matserevich, a anunțat oficial la 4 februarie despre reluarea activităţii comisia de investigare a accidentelor aviatice. Componența comisiei a fost extinsă cu 18 experți.

Fluxul de știri
0