Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Azi creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare după calendarul Iulian

© Sputnik / Ю. РодинIcoana Sfântului Vasile cel Mare
Icoana Sfântului Vasile cel Mare - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2024
Abonare
Azi creștinii ortodocși din Moldova care țin calendarul Iulian îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare
CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Azi creștinii ortodocși din Moldova care țin calendarul Iulian îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, mare teolog creștin, propovăduitor și unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe.
Sfântul Vasile cel Mare a dus lupte grele pentru credinţa ortodoxă și a propovăduit-o prin cuvântările și învățăturile sale. Mereu i-a ajutat pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrâni.
Portalul moldovenii.md scrie că Sf. Vasile a făcut studii la Cezarea, la Constantinopol şi la Atena, remarcîndu-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. La Atena a legat o strînsă prietenie cu Grigore de Nazianz, care a fost întotdeauna impresionat de inteligenţa şi spiritul său profund.
Sub influenţa sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, Dianius, care îl aprecia deosebit de mult, îl încurajează să accepte o slujbă bisericească. În căutarea căilor spre perfecţiune, Vasile vizitează multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia. La întoarcerea în Pont, el înfiinţează o mănăstire. Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieţii monahale sistematice şi de aceea Sf. Vasile este considerat părintele monahismului oriental.
În 370 Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcţie, el era totodată Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzîndu-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi pînă la Eufrat. El a depus un enorm efort la organizarea bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, totodată punînd un mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor.
Scrierile sale au o mare importanţă teologică şi au fost traduse pe tot globul. Printre acestea se remarcă Regulile Monahale, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie şi 366 de epistole, Liturghia Sf. Vasile cel Mare şi Molitfele Sfîntului Vasile cel Mare.
Sf. Vasile a murit în prima zi a anului 379 şi în curînd a fost canonizar. Sf.Vasile este serbat de Biserica ortodoxă pe data de 14 ianuarie. Conform tradiţiei, în ajun de Sf.Vasile cetele de urători, mascaţi în Capra sau Pluguşorul, pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. De sărbătoare se pregătesc mîncărurile din carne de porc, sarmalele sau vinul roşu, se coc prăjituri de casă şi învîrtită cu nuci, gem sau brînză. Gospodinele se pregătesc din timp să întîmpine urătorii cu tot ce au mai bun, dulciuri, mere şi nu în ultimul rînd, bani. Se spune că dacă stăpînul casei primeşte urători, anul care vine va fi unul cu spor, iar casa îi va fi păzită de cele rele.
În dimineaţa de 14 ianuarie, copii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncînd cu boabe de grîu, grăunţe de păpuşoi, ovăz şi binecuvînteză familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.
Ипотечный кредит  - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2024
Economie
Tot mai multe persoane își declară veniturile obținute de la darea în chirie a imobilelor
Fluxul de știri
0