Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fostul premier Ion Chicu acuză PAS că lasă fără bani persoanele bolnave

© Sputnik / OsmatescoIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2024
Abonare
Ion Chicu acuză PAS că lasă fără bani persoanele bolnave
CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Ion Chicu, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, anunță că formațiunea politică pe care o conduce – PDCM, a sesizat apariția unei probleme majore, care se agravează cu fiecare zi ce trece - este vorba despre blocarea Portalului Certificatelor de Concediu Medical, care practic nu lucrează (este blocată introducerea foilor de boală și transmiterea lor către CNAS pentru achitare).
Mai exact, începând cu data 4 decembrie 2023 și până în prezent, Portalul Certificatelor de Concediu Medical funcționează cu blocaje frecvente și de lungă durată, fapt despre care instituțiile medicale de mai multe ori au informat persoanele responsabile de mentenanța Portalului din cadrul Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Din informația oferită de către structurile respective, s-a constatat că garanția pentru serviciile de mentenanță efectuate pentru Portalul certificatelor de concediu medical a expirat la data de 30.11.2023. Astfel, deoarece portalul menționat conține date cu caracter personal, în lipsa certificatului de securitate și unui contract valid funcționalitatea acestuia nu poate fi menținută.
În perioada prenotată, în cadrul instituțiilor medicale s-au acumulat și necesită a fi transmise prin Portalului electroni al Certificatelor de Concediu Medicale mii de certificate de concediu medical. Acest fapt perturbează succesiunea și continuitatea introducerii certificatelor de concediu medical și, respectiv, imposibilitatea procesării certificatelor.
Fostul premier atenționează că blocajele de funcționate a Portalului duc inevitabil la tergiversarea trimiterii spre plată a certificatelor de concediu medical, eliberate de către instituțiile medico-sanitare, iar persoanele bolnave, în special cele cu statut socio-economic vulnerabil rămân fără sursele financiare indispensabil necesare întreținerii vitale. Situațiile respective creează multiple situații de conflict cu pacienții și prejudiciază imaginea atât a sistemului medical cât și a celui social.
În opinia lui Chicu, „această problemă a apărut din cauza analfabetismului funcțional al exponenților PAS desantați în instituțiile publice. În loc să se preocupe de probleme cu adevărat importante pentru cetățenii țării, guvernarea preferă PR-ul de prost gust”.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2023
Politică
Chicu: Maia Sandu, Recean și Grosu au fost participați la pregătirea furtului miliardului
Fluxul de știri
0