Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un expert a estimat perioada în care roboții vor putea înlocui chirurgii

© Sputnik / Павел ЛьвовOperație, chirurgie, roboți
Operație, chirurgie, roboți - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2024
Abonare
Expert: roboții vor putea efectua operații în locul unei echipe de medici în circa zece ani
CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Dezvoltatorii de roboți în chirurgie în următorul deceniu și-au stabilit sarcina de a asigura capacitatea de a implica un singur chirurg în operații; mașinile vor putea înlocui asistenții și asistentele, a declarat Arteom Morev, expert la Centrul de Competență al Inițiativei Naționale Tehnologice „Bionic” pentru RIA Novosti.
„Scopul final și ideal al roboticii în chirurgie pentru următorul deceniu este acela de a oferi posibilitatea intervenției cu implicarea unui singur chirurg, ceea ce nu va afecta calitatea și acuratețea intervenției și, cel puțin, nu va implica riscuri suplimentare pentru pacient”, a spus el.
Expertul a adăugat că sarcinile chirurgilor asistenți și ale asistentelor ar putea fi preluate în mare măsură de roboți, sub rezerva unei dezvoltări mai mari a sistemelor de navigație utilizate în sălile de operație.
După cum a menționat Morev, roboții medicali sunt necesari pentru a ajuta oamenii cu manipulări de rutină și de înaltă precizie. Cu toate acestea, ei se pot apropia de precizia umană dacă au un sistem de control de navigație în sala de operație, care asigură poziționarea și manipularea de înaltă precizie a părților de lucru ale roboților.
Acum există mai multe clase de astfel de mașini: unele repetă mișcările chirurgului, altele execută tehnici de bază și auxiliare, iar altele servesc ca sisteme de ghidare pentru instrumentul medicului. Primul grup de roboți, potrivit expertului, este destul de comun în lume.
În unele domenii ale medicinei, roboții sunt necesari pentru a îmbunătăți calitatea operațiunilor. De exemplu, în neurochirurgia sistemului nervos central, precizia manipulării este importantă. Acest lucru necesită microscoape care măresc zona de interes și evaluează adâncimea instrumentului chirurgului.
„În această direcție, roboții pot îndeplini atât funcțiile de repetare a mișcărilor chirurgului (asigurând acuratețea și repetabilitate), cât și instrumentele de ghidare (ac de biopsie, instalarea electrozilor, efectuarea accesului la frezare) și efectuarea de tehnici auxiliare (controlul poziției neuroendoscopului), ” a mai spus Morev.
În traumatologie, notează expertul, roboții ar putea fi folosiți pentru repoziționarea și fixarea pozițiilor, precum și pentru efectuarea tăierii robotizate de înaltă precizie a structurilor osoase. În alte domenii ale chirurgiei, brațele robotizate pot, de exemplu, să manipuleze instrumente.
"Astăzi, majoritatea roboților pentru chirurgie sunt dezvoltări occidentale, care nu sunt disponibile pentru toate instituțiile medicale (instituții de îngrijire a sănătății - n.red.). În același timp, mulți producători de sisteme robotizate au acum o evaluare pozitivă a pieței interne a roboților medicali Primim din ce în ce mai multe solicitări pentru integrarea sistemului nostru de navigație chirurgicală „Avtoplan” cu manipulatoare robotizate fabricate în Rusia”, a spus expertul.
LNG tanker - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2024
Economie
Moldova urmează să achiziționeze gaz și pe cale maritimă
Fluxul de știri
0