Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova urmează să achiziționeze gaz și pe cale maritimă

© AP Photo / Koji Sasahara, FileLNG tanker
LNG tanker - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2024
LNG tanker. Foto de arhivă
Abonare
În cadrul diversificării achizițiilor de gaze naturale, Moldova își va extinde capacitățile de aprovizionare cu combustibil.
CHIȘINĂU, 3 ianuarie – Sputnik. Ministerul Energiei al Moldovei și compania Energocom continuă să caute surse alternative de aprovizionare cu gaze a republicii. Acest lucru a fost declarat de șeful Ministerului Energiei, Viktor Parlikov.
Potrivit ministrului, Republica Moldova va avea acces la aprovizionarea cu gaze la terminalul GNL din Alexandroupolis, Grecia, care urmează să fie deschis în luna februarie.
„Noi lucrăm la cîteva elemente noi și vrem să aducem gaz pentru prima dată cu vaporul. Vrem să-l aducem în porturile din Grecia, cumpărăm un volum mic la prima etapă, deci să încercăm să vedem cum funcționează asta. Eu cred că noi vom fi printre primele țări sau printre primele companii din Europa care vom utiliza comercial portul sau terminalul de GPL din Alexandroupolis, Grecia”, a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
El a adăugat că se lucrează și cu alți potențiali furnizori și este posibilă colaborarea cu companii din Turcia.
„Cred că există potenţial şi condiţii pentru preţuri bune şi acolo”, a adăugat ministrul.
Din 4 decembrie 2022, Moldovagaz SA achiziționează gaze naturale din două surse. O parte provine de la PJSC Gazprom în baza actualului contract și este trimisă integral către SRL Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică de către MoldGRES pentru nevoile consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. SA Moldovagaz achizitioneaza si gaze naturale de la SA Energocom.
Fluxul de știri
0