Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fiecare a treia țară a ONU a luat calea dedolarizării

© Sputnik / Нина ЗотинаDolarul SUA
Dolarul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2024
Abonare
Fiecare a treia țară ONU se bazează pe dezvoltarea mijloacelor naționale de plată
CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Epidemia sancțiunilor a forțat multe state să se gândească la dependența lor față de dolar. Ce se va întâmpla cu conturile și economiile lor, dacă se opun politicilor occidentale și vor merge pe drumul lor, abandonând robia valutară? Inițiative individuale împotriva monedei americane au mai fost, dar în 2023 astfel de voci au sunat și mai tare: așa cum a arătat o analiză a RIA Novosti, acum fiecare a treia țară ONU a decis să se bazeze pe dezvoltarea mijloacelor naționale de plată. Analiza declarațiilor oficialilor din 193 de țări ONU în mass-media internațională și rusă arată că reprezentanții a 68 de țări au susținut în mod clar dedolarizarea sau au declarat că iau măsuri în această direcție.
Cei mai curajoși cheamă în mod deschis la luptă cu „dolarii” direct din poziții politice. În primul rând, aceștia sunt participanți de lungă durată în asociații regionale puternice precum ASEAN sau BRICS. De exemplu, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva propune în mod regulat crearea unei monede alternative la dolar pentru plăți în cadrul uniunii. O opinie similară este împărtășită și de ministrul de finanțe sud-african, Enoch Godongwana, care pledează pentru creșterea creditării în monede naționale.
În același timp, multe țări și-au dat seama că dolarul este periculos nu doar ca mijloc de plată, ci și ca instrument de economisire, așa că conceptul de dedolarizare are sens să fie luat în considerare mult mai larg. De exemplu, Israelul a anunțat că va reduce cota dolarului din rezervele valutare în favoarea yuanului. Unele țări depun eforturi mai direcționate pentru a reduce dependența populației lor de banii străini. Printre acestea se numără Vietnam, care a interzis depozitele pe termen lung în valută.

Dedolarizare târâtoare

Cele mai frecvente și mai îndrăznețe apelurile de a declara război monedei americane vin din partea oficialilor și politicienilor de vârf de pe continentul african și din America Latină. Astfel, președintele kenyan William Ruto le-a cerut liderilor locali să facă primii pași în favoarea plăților prin sistemul de plăți panafrican.
Unele țări își susțin retorica deschisă împotriva dolarului cu acțiuni concrete. De exemplu, Ghana explorează în mod activ posibilitatea de a cumpăra petrol cu ​​aur în loc de dolar. Iar prim-ministrul Laosului, Sonexai Siphandon, a decis să complice plățile în moneda americană prin semnarea unui decret de mai multe pagini care impune controlul obligatoriu al acestor plăți.
În același timp, majoritatea reprezentanților taberei monedei naționale preferă să acționeze cu mai multă prudență, fără a-și declara direct preferințele de plată. În același timp, aceștia solicită activ să se adere la diferite uniuni economice care efectuează dedolarizare. Astfel, o serie de țări, inclusiv Algeria, Bahrain, Etiopia și multe altele sunt interesate de aderarea la BRICS.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2024
Politică
Câți bani au fost cheltuiți de Maiei Sandu pentru vizitele din străinătate în 2023?
Fluxul de știri
0