Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia a preluat pentru 2024 președinția BRICS

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 01.01.2024
Abonare
Preluarea de către Rusia a președinției BRICS coincide cu acceptarea în organizație a câtorva noi state membre.
CHIȘINĂU, 1 ian - Sputnik. Rusia preia președinția BRICS într-un an istoric pentru acest grup de țări.
Începutul președinției ruse a coincis cu aderarea istorică a noilor membri: Egipt, Etiopia, Iran, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Luând în considerare Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, numărul participanților la asociație a ajuns la zece.
Președintele Vladimir Putin a declarat anterior că Moscova, în calitate de președinte, va face tot posibilul pentru a ajuta noii membri BRICS să se integreze în activitatea asociației. Potrivit acestuia, președinția Rusiei în sine va fi dedicată lucrului pentru o ordine mondială corectă, în care multe țări sunt interesate.
„Intenționăm să facem tot posibilul pentru a spori rolul asociației în rezolvarea problemelor actuale de pe agenda globală, pentru a depune eforturi pentru a consolida parteneriatul strategic cuprinzător în cadrul BRICS și pentru a dezvolta interacțiunea în sferele economice, financiare și în alte sfere, ” a subliniat Putin.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, sub președinția rusă se va pune „accent deosebit” pe dezvoltarea cooperării interbancare, cu accent pe creșterea decontărilor în monede naționale.
Rusia, în calitate de președinte, va organiza următorul summit al asociației. Va avea loc în octombrie la Kazan. Sunt așteptați să participe atât membrii BRICS, cât și cei vechi. Potrivit lui Serghei Lavrov, în marginea summitului de la Kazan și în pregătirea acestuia, vor avea loc contacte cu partenerii Rusiei, inclusiv formatul summit-ului, precum și BRICS+ și sensibilizare. Liderii țărilor în curs de dezvoltare vor lua parte la aceste formate.
De asemenea, este planificată pregătirea unei liste de țări care pot primi statutul de parteneri BRICS pentru summit. La sfârșitul lunii decembrie, Lavrov a spus că 27 de state vor să devină cel puțin parteneri și este imposibil să acceptăm rapid toate părțile interesate în asociație. începe președinția BRICS.
Прямая линия и большая пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2023
Rusia
Rusia este în top-5 economii mondiale la sfârșitul anului 2023
Fluxul de știri
0