Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul Cod vamal al Republicii Moldova intră în vigoare pe 1 ianuarie 2024

© Sputnik / Mihai CarausVama
Vama - Sputnik Moldova, 1920, 01.01.2024
Abonare
Ministerul Finanțelor amintește că începând cu 1 ianuarie 2024 intră în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova (nr. 95 din 24.08.2021).
CHIȘINĂU, 1 ian – Sputnik. Documentul înlocuiește deja fostul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.
Principalele măsuri noi care urmează a fi implementate odată cu intrarea în vigoare a noului Cod vamal sunt:
prezentarea informațiilor în format electronic necesare vămuirii;
liberalizarea activității de reprezentant vamal;
dreptul la replică al solicitantului asupra unei decizii vamale. Prin urmare, înainte de luarea unei decizii care ar avea consecințe nefavorabile pentru solicitant, Serviciul Vamal comunică solicitantului motivele pe baza cărora intenționează să ia decizia, acordându-i în acest sens solicitantului posibilitatea să își exprime dezacordul într-un termen de 30 de zile;
prelungirea termenului de depunere a contestației asupra deciziilor de la 10 zile până la 30 de zile;
modernizarea și alinierea instrumentelor de facilitare a comerțului la standardele internaționale.
Codul vamal aprobat vine și cu o serie de noi simplificări, printre care:
Declarația simplificată – permite titularului să plaseze mărfurile sub un regim vamal pe baza unei declarații cu un set redus de date.
Înscrierea în evidențele declarantului – permite titularului să depună declarația vamală sub forma unei înscrieri în evidențele declarantului, cu condiția ca informațiile din declarația respectivă să fie la dispoziția autorităților vamale în sistemul declarantului la momentul depunerii declarației.
Vămuirea centralizată – permite persoanei să depună la postul vamal unde este înregistrat o declarație vamală pentru mărfurile care sunt prezentate în vamă la un alt post vamal.
Simplificările menționate prezintă beneficii reale pentru operatorii economici, cum ar fi: furnizează o alternativă la procedura standard, răspund la unele nevoi specifice legate de fluxul și de tipul mărfurilor declarate, asigură acordarea rapidă a liberului de vamă, implică o reducere a costurilor.
Totodată, noul document stabilește condiții clare (nereglementate în Codul vamal actual) privind rambursarea drepturilor de import în cazul mărfurilor defecte sau neconforme cu clauzele contractuale.
Control vamal - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2023
Economie
Ministerul Finanțelor face pregătiri de punere în aplicare a noului cod vamal
Fluxul de știri
0