Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Starea de urgență s-a încheiat în Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaСтрельба в Международном аэропорту Кишинева 30.06.2023
Стрельба в Международном аэропорту Кишинева 30.06.2023 - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2023
Abonare
Potrivit Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, starea de urgență în Republica Moldova nu va mai fi prelungită.
CHIȘINĂU, 30 decembrie – Sputnik. Starea de urgență în Republica Moldova expiră pe 30 decembrie și nu va mai fi prelungită. În consecință, și comisia de urgență își suspendă activitatea și se va întruni doar în caz de urgență, dezastre naturale etc.
Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022 „în legătură cu situația din regiune și pentru asigurarea securității naționale”, după care a fost prelungită în mod repetat pentru o perioadă de 60 de zile. Deci, în 2023, acest lucru s-a întâmplat de șase ori.
În acest timp, comisia de urgență, printre altele, a blocat activitatea mai multor instituții de presă, a închis accesul la mai multe site-uri web și a oprit difuzarea canalelor de televiziune. În plus, a emis o decizie de eliminare a unuia dintre partidele de opoziție din cursa electorală cu două zile înainte de alegerile locale.
Olesea Stamate - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2023
Republica Moldova
Reprezentanții PAS promit să nu mai prelungească starea de urgență
Ultima dată parlamentul a aprobat starea de urgență instituită la o ședință desfășurată pe 24 noiembrie, doar pentru 30 de zile. După aceasta, reprezentanții partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate au anunțat că situația nu va fi prelungită.
După cum a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, autoritățile moldovenești nu intenționează să prelungească starea de urgență, care a permis guvernului să ia decizii fără a aștepta o rezoluție parlamentară, întrucât Cabinetul dispune acum de toate instrumentele necesare pentru a nu mai recurge la o prelungire. .
Deputații opoziției au luat în repetate rânduri inițiativa de a pune capăt stării de urgență. Astfel, în ședința parlamentară din 24 noiembrie, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Konstantin Starysh a spus că starea de urgență în Republica Moldova „nu corespunde de mult timp obiectivelor declarate, ci servește drept acoperire pentru strângerea șuruburilor, represiunii, călcând în picioare normele constituționale, drepturile și libertățile cetățenilor republicii.”
Fluxul de știri
0