România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Austria taie din optimismul românilor și bulgarilor

© Photo : Jacek Dylag on UnsplashViena, Áustria
Viena, Áustria - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2023
Abonare
Austria atrage atenția: acordurile cu privire la Schengen Air nu înseamnă și aderarea României și Bulgariei la Schengen ci doar o concesie administrativă; aderarea propriu-zisă la Schengen va dura, din moment ce nu există nci un calendar de negocieri, nici un deadline.
BUCUREȘTI, 29 dec -Sputnik. Austria a ţinut să reamintească joi că deschiderea spaţiului maritim şi aerian european pentru România şi Bulgaria nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiul Schengen şi nu a prezentat un calendar de implementare, transmite France Presse, citată de Agerpres.
”Schengen Air înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat pentru AFP Ministerul de Interne din Austria.
Dar „în prezent nu există negocieri privind aderarea” propriu-zisă şi, prin urmare, „nu există o dată” pentru punerea în practică, a precizat ministerul.
Condiţiile puse de Viena pentru „Schengen Air” sunt creşterea operaţiunilor Frontex în Bulgaria şi bani de la Comisia UE pentru o protecţie solidă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a precizat pentru agenţia austriacă de presă APA că solicită, de asemenea, sporirea controalelor la frontierele terestre şi ca solicitanţii de azil, în special din Afganistan şi Siria, să fie preluaţi de România şi Bulgaria.
Precizările Austriei vin după ce România şi Bulgaria au anunţat anterior că au ajuns la un acord cu această ţară pentru a beneficia de libera circulaţie în spaţiul Schengen la nivel maritim şi aerian, problema frontierelor terestre fiind amânată pentru mai târziu.
Schengen sign - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
România
E oficial: România intră în Schengen aerian și maritim din martie
Fluxul de știri
0