România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Unde se duc românii de sărbători

© Photo : Miroslav RotariSărbători de iarnă
Sărbători de iarnă - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Sărbători de iarnă
Abonare
Anul acesta, românii au recuperat călătoriile pierdute în pandemie și au cheltuit 2,5 miliarde de euro pentru vacanțele în străinătate, mai mult decât în 2019.
BUCUREȘTI, 28 dec – Sputnik, Marius Holdean. Un exemplu de destinaţie exotică pentru vacanţele românilor din această iarnă sunt insulele Maldive, unde turismul reprezintă aproape o treime din Produsul Intern Brut. Insulele exotice de lângă India au fost o destinație spre care românii au călătorit mai mult în pandemie, decât înainte. Și anul acesta, Maldivele au rămas în topul preferințelor exotice ale turiștilor români care vor la plajă în mijlocul iernii.
„Cele mai solicitate destinații exotice pentru Crăciun și Revelion sunt Maldive, Oman, Republica Dominicană, Zanzibar, Mauritius, Jamaica. Destinații pe care în prezent putem să le numim tradiționale pentru românii care vor să fugă de frig în această perioadă sunt Dubai, Turcia și Egipt”, a declarat Lucia Morariu, președintele Eximtur.
La acestea, Ioana Burcea, directorul de marketing al agenției Paralela 45, adaugă Indonezia și Thailanda.
„Sunt mulți românii care vor să petreacă sărbătorile de iarnă la soare și s-a văzut asta în vânzări, pentru că au cumpărat destinații cu temperaturi ridicate în decembrie și le-au cumpărat din timp”, completează Burcea.
După un vârf înregistrat în 2021, când peste 15.000 de români au fost în Maldive, numărul de turiști români de acolo a scăzut ușor în 2022. În 2023, e posibil ca recordul să fie doborât. 12.386 de români au fost deja în insule, în primele zece luni din acest an, potrivit datelor Ministerului de Turism din Insulele Maldive.
Numărul românilor care au făcut turism în Maldive a crescut constant în ultimii ani.
Zboruri charter sunt și anul acesta spre Maldive, iar un Revelion acolo a costat de la 1.643 de euro/persoană la 14.175 de euro, pentru patru persoane. Pachetul de Revelion include șapte nopți de cazare la un hotel de cinci stele.
De asemenea, un circuit de Revelion în Indonezia, pentru două persoane, s-a vândut cu 5.600 de euro.
La o altă agenţie, cea mai scumpă vacanță vândută pentru perioada de Sărbători a costat aproape 14.000 de euro, pentru o familie de doi adulți și doi copii. Pachetul include zborurile și cazare cu mic dejun, la un hotel de cinci stele din Mauritius.
O altă destinație exotică care-i atrage pe români este Thailanda. Peste 24.200 de turiști și-au făcut vacanțele acolo, în perioada ianuarie-octombrie 2023, potrivit datelor Ministerului Turismului și Sportului din Thailanda, care de anul acesta a inclus și România în țările pentru care prezintă date statistice.
Un zbor charter va fi efectuat anul acesta spre provincia Krabi, operat de singura aeronavă de lung curier înregistrată în România, un model Airbus A330 al companiei HiSky, care va zbura și spre Statele Unite ale Americii.
Cel mai mic preț pentru această destinație de vacanță a fost de 1.400 de euro/persoană și avea inclusă cazarea la un hotel de trei stele. Pentru cazarea la un hotel de cinci stele, vacanța a costat 2.900 de euro/persoană.
În oferta agențiilor se regăsesc și oferte spre Phuket sau Pattaya, tot în Thailanda, unde un Revelion costă de la 1.288 de euro/persoană, respectiv de la 1.373 de euro/persoană.
Foarte căutat, circuitul în Indonezia a costat 2.500 de euro pentru o singură persoană. Pachetul include, pe lângă transportul cu avionul cu escală la Doha, cazare șapte nopți, cu mic dejun la hoteluri de cinci stele în Nusa Dua și Ubud, din Bali, două prânzuri și o cină la restaurante locale, cina de Revelion, transferuri, dar și vizite la templele Taman Ayun, Tanah Lot, Uluwatu, participare la spectacolul dansului Kecak, dar și excursii la Pădurea Maimuțelor, Kintamani, lacul Batur și izvoarele termale Toya Bungkah.
Chiar dacă nu sunt destinațiile de invidiat din Asia, cele mai multe zboruri charter din România sunt spre locurile mai accesibile și mai apropiate de România, cu prețuri sub 1.000 de euro. Pentru Hurghada, Egipt și Antalya, Turcia, anul acesta sunt circa zece, respectiv șase curse charter de Revelion, potrivit datelor Agenției Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Nordul Africii e la mare căutare. Tunisia a revenit și ea în ofertele agențiilor de turism, astfel că un pachet de șapte nopți de Revelion costă circa 1.300 de euro de persoană. Un Revelion în Maroc, cu nouă nopți de cazare, costă de la 1.700 de euro/persoană.
Revelioane sub 1.000 de euro pentru o persoană s-au vândut pentru Antalya, unde un pachet cu cinci nopți de cazare a costat de la 790 de euro.
Vacanțele în Dubai sunt pentru toate buzunarele. Un Crăciun sau Revelion costă de la 740 de euro/persoană pentru șapte nopți, dar poate să coste și 7.685 de euro la all-inclusive, pentru două persoane.
Schengen sign - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
România
E oficial: România intră în Schengen aerian și maritim din martie
Fluxul de știri
0