Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia a devenit mult mai puternică – Lavrov în interviul acordat lui Kiseliov

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaИнтервью главы МИД РФ С. Лаврова "России 24" и РИА Новости
Интервью главы МИД РФ С. Лаврова России 24 и РИА Новости - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Abonare
Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, i-a acordat un amplu interviu lui Dmitri Kiseliov pentru RIA Novosti și postul TY ”Rossya 24”.
CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Strategia Occidentului îndreptată spre slăbirea Rusiei a eșuat, obiectivele operațiunii speciale vor fi atinse, iar SUA își vor veni în fire numai după un șoc intern puternic. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a vorbit despre toate acestea și multe altele cu Dmitri Kiseliov într-un interviu pentru RIA Novosti și postul de televiziune ”Rossiya 24”.

Rusia s-a consolidat

Ministrul de Externe a constatat că Rusia a devenit semnificativ mai puternică în ultimul an, în pofida tendinței Occidentului de a o slăbi și a o dezmembra.
„Ca urmare a acestui război hibrid al întregului Occident colectiv împotriva Rusiei, care a fost declanșat cu mâinile, trupurile și toate celelalte componente ale societății ucrainene împotriva noastră <...>, Rusia a devenit în acest an semnificativ mai puternică și unitatea poporului nostru a crescut considerabil”, a declarat Lavrov.
Șeful MAE rus a remarcat că Rusia, pe fondul schimbărilor pe direcția ucraineană, se pregătește să realizeze toate obiectivele stabilite ale operațiunii militare speciale, inclusiv demilitarizarea Ucrainei.

„Formula de pace” ucraineană este rodul unei imaginații bolnave

Lavrov a calificat drept ipocrizie încercările țărilor occidentale de a găsi o soluționare a conflictului în așa fel încât să declare Kievul câștigător. Potrivit lui, așa-zisa formulă de pace propusă de președintele Zelenski este rodul unei imaginații bolnave.

Formula lui Zelenski este discutată în secret

Lavrov a comunicat că, acum zece zile, a avut loc o întâlnire în regim de totală secretizare privitor la formula lui Zelensky, cu participarea țărilor occidentale și a unor state ale Sudului Global.
Potrivit lui Lavrov, participanții la această întrunire au convenit să se întâlnească iarăși în ianuarie, iar în februarie să organizeze „chiar un summit mondial la care această formulă a lui Zelenski va fi aprobată”.

Dolarul a devenit un mijloc de schimbare a regimurilor

Astăzi moneda americană s-a transformat într-un instrument politic de amestec în afacerile interne ale altor țări, a spus șeful MAE rus.
„Toată lumea a obosit deja de dolar, care devine un instrument de influență, instrument de subminare a pozițiilor competitive legitime ale țărilor din diverse regiuni și un instrument de amestec în afacerile interne, de schimbare a regimurilor”, a declarat Lavrov.
Ministrul a subliniat că acum mișcarea către o ordine economică mai echitabilă nu mai poate fi oprită deja.

Numai un șoc intern poate aduce SUA în simțiri

Astăzi doar un șoc intern puternic, o problemă internă americană, poate ajuta SUA să scape de sentimentul propriei superiorități, a declarat Lavrov.
„Deocamdată la ei această infailibilitate, superioritate este debordantă”, a afirmat el.
Ministrul a menționat că acest lucru s-a manifestat mai ales în acțiunile administrației democratice, „în tendința ei de a-și subordona nu numai întreaga lume, ci și țara sa, încălcând propria constituție”.

Rusia spune întotdeauna adevărul

Vorbind despre sarcinile diplomației ruse în anul viitor, Serghei Lavrov a menționat că principala dintre ele este asigurarea unei percepții obiective a Rusiei. El a subliniat că Moscova, spre deosebire de Occident, se străduiește întotdeauna să spună adevărul pe arena internațională.
Rusia tinde să îndeplinească cel mai important principiu stabilit în Carta ONU: „respectarea egalității suverane a statelor”, a conchis ministrul.
Serghei Lavrov, interviu pentru Rossia Segodnea - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Internațional
Lavrov a spus care este obiectivul diplomației ruse în 2024
Fluxul de știri
0