Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

I-au făcut hatârul Maiei Sandu: va fi referendum în ziua alegerilor prezidențiale

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Abonare
Deputații PAS au modificat Codul electoral pentru a face posibilă desfășurarea referendumului republican în ziua alegerilor parlamentare și prezidențiale, exact așa cum a dorit Maia Sandu.
CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale, după ce majoritatea parlamentară PAS din Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, la propunerea deputatului Veronica Roșca, modificări în legislația electorală.
Ca să dea mai bine la public proiectul de lege semnat de Veronica Roșca a fost declarat drept unul „care vizează îmbunătățirea procesului electoral”. Sigur că-l îmbunătățește – în favoarea actualului partid de guvernare.
Dar să revenim la ceea ce ne spune serviciul de presă al Parlamentului despre această aventură de legiferare: inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală. Iar Comisia Electorală Centrală, vom aminti aici, este emanația aceleiași fracțiuni PAS.
„Prin acest proiect de lege se urmărește înlăturarea unor carențe legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an. Astfel, modificările propuse vor contribui la perfecționarea procedurilor electorale și eludarea interpretărilor de ordin normativ de către subiecții implicați în procesul electoral” – citat încheiat.
Sărăm peste alte explicații, care pot fi găsite pe site-ul legislativului, și dăm ultimul citat din comunicat, în care descoperim abia la final că proiectul Veronicăi Roșca (și companiei) țintea și partidele politice: „Proiectul de lege care vizează modificări la Codul electoral și Legea privind partidele politice a fost aprobat, în a doua lectură, de 58 de deputați”. Cu asta – basta!
Anca Dana Dragu - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2023
Politică
”Sorosizare” și nu ”românizare” la Chișinău
Fluxul de știri
0