Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un expert a explicat pretențiile SUA în Arctica

© Sputnik / Alexey FilippovDrapelele Rusiei și SUA
Drapelele Rusiei și SUA - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2023
Abonare
Dudcenko: Statele Unite manifestă pretenții asupra unei părți din Arctica înainte de alegerile din 2024.
CHIȘINĂU, 25 dec – Sputnik. Pretențiile SUA asupra unor teritorii disputate de pe platforma continentală bogată în resurse din Arctica și Marea Bering urmăresc consolidarea poziției acestei țări pe piața energiei, ceea ce ar fi încă un atu pentru elitele politice de la Washington înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, potrivit analistului Nicolai Dudcenko, citat de RIA Novosti.
Bloomberg a relatat vineri că Departamentul de Stat al SUA a anunțat extinderea platformei continentale din Arctica și Marea Bering, ceea ce va permite Washingtonului să-și asigure drepturile asupra fundurilor mării potențial bogate în minerale.
Expertul a amintit că acordul Shevardnadze-Baker din 1990 nu a indicat linia de demarcație exactă pentru Marea Bering.
În conformitate cu articolul 2 din acest document, „linia de delimitare maritimă trece la nord de-a lungul meridianului de 168 grade 58 minute 37 secunde longitudine vestică prin strâmtoarea Bering și Marea Chukchi de-a lungul Oceanului Arctic, în măsura permisă de dreptul internațional”.
Unul dintre locurile scurgerii gazelor în Marea Baltică după atacul terorist asupra Nord Stream - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2023
Internațional
SUA puneau la cale atacul terorist asupra Nord Stream înainte de februarie 2022
Fluxul de știri
0