Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova are un plan de dezvoltare de 59 de miliarde pentru următorii doi ani

© Sputnik / Mihai CarausValută
Valută - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2023
Abonare
Guvernul Republicii Moldova a aprobat un plan de dezvoltare a țării pentru anii 2024-2026, care include peste un număr mare de proiecte investiționale.
CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Potrivit documentului, pentru modernizarea localităților țării vor fi realizate 155 de proiecte de dezvoltare, iar 190 de localități vor fi conectate la sistemul de alimentare cu apă. Vor fi modernizate drumurile, podurile și transportul feroviar, iar sistemul electroenergetic al țării va fi fortificat prin construcția a circa 200 de kilometri de linii electrice.
Acțiunile incluse în document se referă și la sporirea eficienței energetice în sectorul public și rezidențial și modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiilor Chișinău și Bălți. Urmează a fi instalate 80 de sisteme de irigare pentru cel puțin 3500 ha de teren agricol și realizate 3 proiecte de management al deșeurilor în raioanele Călărași, Ungheni și Nisporeni.
Alte priorități țin de sporirea securității, de politicile de apărare și reforma în sectorul justiției - către anul 2026, circa 170 de judecători și 230 de procurori vor fi evaluați extern.
În același timp, în scopul creării locurilor de muncă bine plătite, Planul prevede implementarea unor programe complexe de susținere a antreprenoriatului și sporire a accesului la finanțare. Ca urmare, anual, vor fi susținuți peste 1000 de agenți economici, iar statul va investi circa 3,5 miliarde de lei pentru sprijinirea antreprenorilor.
Implementarea Planului Național de Dezvoltare va fi evaluată lunar, iar costurile estimate pentru acțiunile planificate sunt de circa 59 de miliarde de lei.
Национальное агентство по регулированию в энергетике  - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2023
Politică
Companiei Nordgaz Furnizare i-a fost suspendată licența de furnizare a gazelor
Fluxul de știri
0