Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Companiei Nordgaz Furnizare i-a fost suspendată licența de furnizare a gazelor

© Sputnik / Miroslav RotariНациональное агентство по регулированию в энергетике
Национальное агентство по регулированию в энергетике  - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2023
Abonare
ANRE a decis, astăzi, să fie suspendată licența de furnizare a gazelor companiei Nordgaz Furnizare.
CHIȘINĂU, 22 dec - Sputnik. Consiliului de administrație al ANRE în cadrul ședinței ordinare de astăzi a decis ca să fie retrasă suspendată licența „Nordgaz Furnizare” S.R.L. pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de 3 luni.
Această hotărâre a fost luată după ce compania SRL „Vestmoltransgaz” a informat ANRE despre încălcarea a regulilor privind piața gazelor din Republica Moldova.
„Decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoltransgaz” care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al Republicii Moldova”, este menționat în comunicatul ANRE.
Agenția consideră că a fost constată o încălcare flagrantă a prevederilor Regulilor pieței gazelor naturale, aprobate prin Hotărârea ANRE nr.534/2019 și ale Legii cu privire la gazele naturale.
În același timp, ANRE a fost informată că „Nordgaz Furnizare” S.R.L., nefiind înregistrat în Registrul participanților la piața angro a gazelor naturale, a solicitat acces la platforma Regional Booking Platform (RBP) care permite rezervarea capacității de transport a gazelor naturale, fiind astfel încălcate prevederile art. 941 alin (1) al Legii nr. 108/2016, care stabilește obligativitatea participanților la piața angro a gazelor naturale care efectuează tranzacții cu produse energetice angro sau care manifestă interesul de a participa la astfel de tranzacții prin intermediul notificărilor de tranzacționare, de a se înregistra în Registrul participanților la piața angro.
Fluxul de știri
0