Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE critică ”moștenirea” conservatoare poloneză

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2023
Abonare
După căderea guvernării conservatoare și eurosceptice din Varșovia, urmează ”răzbunarea Bruxellesului”? Uniunea Europeană atacă direct cea mai importantă instanță din Polonia, ridicând semne asupra legitimității sale.
BUCUREȘTI, 22 dec -Sputnik. Curtea de Justiţie a UE a pus joi sub semnul întrebării legitimitatea unei camere a Curţii supreme poloneze create de fostul guvern populist, relatează AFP.
Îngrijorată de respectarea statului de drept în Polonia în cei opt ani – începând din 2015 – în cursul cărora Partidul lege şi justiţie (PiS) a fost la putere, justiţia europeană a criticat în mai multe rânduri reformele din sistemul judiciar.
Într-un verdict public de joi de la Luxemburg, unde îşi are sediul, CJUE a refuzat să examineze o întrebare care îi fusese adresată de Camera de control extraordinar şi de afaceri publice a Curţii supreme poloneze, considerând că nu are de a face cu „un organism care are calitatea de tribunal independent şi imparţial”.
Эмблема Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ) на дверях штаб-квартиры. - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2023
Internațional
OMS: răspândirea bolilor infecțioase în Gaza este inevitabilă
Creată în 2017, această cameră este însărcinată în special cu chestiuni legate de alegeri şi referendumuri, dar este competentă şi în domenii precum concurenţa, infrastructurile, telecomunicaţiile şi plecările la pensie ale judecătorilor.
CJUE a reproşat acestei camere că este formată din judecători numiţi „cu încălcarea manifestă a regulilor naţionale fundamentale” la recomandarea unui Consiliu naţional de jurisprudenţă (KRS), a cărui independenţă a fost pusă deja sub semnul întrebării de justiţia europeană.
Fluxul de știri
0