Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

OMS: răspândirea bolilor infecțioase în Gaza este inevitabilă

© Sputnik / Alexey VitvitskyЭмблема Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ) на дверях штаб-квартиры.
Эмблема Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ) на дверях штаб-квартиры. - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2023
Abonare
OMS: condițiile din Gaza fac inevitabilă răspândirea bolilor infecțioase
GENEVA, 22 dec – Sputnik. Răspândirea bolilor infecțioase în Gaza este inevitabilă din cauza condițiilor deplorabile de salubritate și a lipsei de apă potabilă curată, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un comunicat publicat pe site-ul său."

„Peste 1,9 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele (în Gaza – n.red.), dintre care peste 1,4 milioane sunt în adăposturi supra aglomerate. Aceste condiții contribuie la creșterea constantă a bolilor infecțioase. Astăzi, în Gaza, în medie, există doar un duș la 4.500 de persoane și o toaletă la fiecare 220. Apa potabilă rămâne limitată și ratele de defecare în aer liber sunt în creștere. Aceste condiții fac inevitabilă răspândirea bolilor infecțioase", se arată în document.

Potrivit organizației, peste 100.000 de cazuri de diaree au fost raportate în enclavă de la jumătatea lunii octombrie, jumătate dintre ele la copii mici sub vârsta de cinci ani. Acest număr de cazuri este de 25 de ori mai mare decât nivelul preconflict.
"Au fost raportate peste 150.000 de cazuri de infecție a căilor respiratorii superioare și au fost raportate multe cazuri de meningită, erupții cutanate, râie, păduchi și varicela. Hepatita este de asemenea suspectată pentru că multe persoane prezintă semne clare de icter", se mai arată în comunicat.
OMS este, de asemenea, îngrijorată de faptul că malnutriția crește riscul ca copiii să moară din cauza bolilor precum diareea, pneumonia și rujeola, în special atunci când nu au acces la servicii de sănătate care le salvează vieți."
„O proporție fără precedent de 93% din populația Gaza se confruntă cu niveluri extreme de foame, malnutriție și niveluri ridicate de malnutriție. Cel puțin una din patru gospodării se confruntă cu „condiții catastrofale”: se confruntă cu lipsuri extreme de alimente și foamete, au fost nevoiți să-și vândă proprietățile și mergi la alte măsuri extreme pentru a-ți permite hrana. Foamea, sărăcia și moartea sunt evidente”, notează organizația.
Cu o zi înainte, un raport al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a spus că jumătate dintre locuitorii din Gaza suferă de foame severă, iar 90% nu au mese zilnice regulate.
Fluxul de știri
0