România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Servicii consulare oferite online

© Flickr / Ministerio TIC ColombiaInternet
Internet - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2023
Abonare
Românii din afara țării vor putea accesa servicii consulare online, fără să meargă la sediul misiunii diplomatice
BUCUREȘTI, 20 dec – Sputnik. Deputații au adoptat marți, un proiect de lege care prevede reglementarea serviciilor consulare și simplificarea accesului la acestea. Mai exact, cetăţenii din afara graniţelor ţării pot accesa servicii consulare online, fără a fi nevoiţi să se prezinte la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular. Legea merge la promulgare la președinție.
Legea prevede ca prin ordinul ministrului afacerilor externe se vor stabilii categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi orice alte aspecte conexe.
Ordinul ministrului afacerilor externe se emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Colecție de insecte, muște - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2023
România
România are lege pentru mâncarea din insecte
Conform datelor statistice furnizate de către autorităţile străine Ministerului Afacerilor Externe, numărul românilor stabiliţi în străinătate este estimat la 5,7 milioane. Aceste date nu includ cetăţenii care nu şi-au reglementat situaţia juridică în raport cu statul de reşedinţă şi nici persoanele care au dobândit şi cetăţenia statului de reşedinţă, condiţii în care dimensiunea comunităţii româneşti din străinătate este mult mai numeroasă, adaugă iniţiatorii.
În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea solicitantului, documentele se vor putea ridica personal, se vor putea expedia prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediţie, ori se vor putea transmite în format electronic. Diplomaţii cu atribuţii consulare şi funcţionarii consulari vor utiliza semnături electronice calificate.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.62/2019 privind activitatea consulară a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Fluxul de știri
0