România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România are lege pentru mâncarea din insecte

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaColecție de insecte, muște
Colecție de insecte, muște - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2023
Abonare
O lege promulgată de președintele Iohannis prevede că mâncarea care conține făină de insecte trebuie expusă într-un stand separat, iar alimentele trebuie etichetate
BUCUREȘTI, 19 dec - Sputnik. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care îi obligă pe comercianți să eticheteze clar produsele alimentare care conțin făină din insecte și să le expună pe standuri speciale. Legea interzice de asemenea utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.
„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene se prezintă în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele alimentare consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi”, potrivit iniţiativei legislative.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare, precum şi a etichetării şi comercializării acestor produse pe teritoriul Românie, care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi comercializarea acestora pe teritoriul României. În luna martie, preşedintele PSD Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.
Greier - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
România
Senatul, de acord ca românii să mănânce hrană cu gândaci
În luna noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către deputaţii PSD Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Diana Tuşa care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României.
Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, prin introducerea obligaţiei pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină /anumite specii de insecte.
”Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, arată iniţiativa legislativă.
Dispoziţiile prezentei legi sunt aplicate tuturor operatorilor economici care prepară sau produc, etichetează şi comercializează pe teritoriul României produsele alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate.
De asemenea, este interzisă prepararea sau producerea produselor alimentare, precum şi etichetarea şi comercializarea acestor produse sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate menţionate.
Fluxul de știri
0