România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Senatul, de acord ca românii să mănânce hrană cu gândaci

© Pixabay / makamuki0Greier
Greier - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Marți, 5 septembrie 2023, Senatul României a adoptat, în plen, cu 66 de voturi pentru, 10 împotrivă și 12 abțineri, propunerea legislativă privind folosirea insectelor în produsele alimentare și comercializarea acestor produse.
BUCUREȘTI, 6 sept – Sputnik. Aleșii României vor ca poporul să consume gândaci. Aceasta este concluzia votului de marți, 5 septembrie 2023, din Senatul României, care a votat propunerea legislativă privind utilizarea insectelor în produsele alimentare şi comercializarea acestor produse în România. Legea merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.
Proiectul de lege mai stabileşte că pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea. Menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor, scrie stiripesurse.ro.
Un articol, păstrat în forma propusă de iniţiatori, prevede că produsele alimentare care sunt conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte.
Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Fluxul de știri
0