România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Planuri pentru alegeri

© Photo : Partidul Național LiberalNicolae Ciucă, Preşedintele PNL și al Senatului
Nicolae Ciucă, Preşedintele PNL și al Senatului - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2023
Nicolae Ciucă, Preşedintele PNL și al Senatului. Foto de arhivă
Abonare
PNL vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale
BUCUREȘTI, 19 dec – Sputnik. PNL susține varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie. Această variantă nu a fost deocamdată agreată în coaliție, însă UDMR a depus recent în Parlament un proiect de lege prin care vrea să schimbe calendarul de alegere a președintelui, astfel încât să le poată suprapune peste alegerile locale.
O decizie ar urma să fie luată cel târziu în luna februarie, astfel încât să se încadreze în prevederile Constituției care prevăd că orice modificare la legea electorală să fie făcută cu șase luni înaintea alegerilor.
În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidenţialelor, preşedintele în funcţie ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale, când noul preşedinte îşi va prelua mandatul.
Ludovic Orban - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2023
România
USR, PMP și Forța Dreptei anunță formarea Alianței Dreapta Unită
Aceasta ar fi singura variantă de comasare constituţională, în condiţiile în care data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată. Anul viitor au loc patru șiruri de alegeri: europarlamentare (iunie), locale (septembrie), generale (noiembrie) și prezidențiale (decembrie).
În acest moment, Nicolae Ciucă este singurul potențial candidat la prezidențiale din partea PNL.
Liberalii consideră că nu există altă opțiune după alegerile de anul viitor decât o guvernare tot cu PSD. În cazul în care vor putea forma această majoritate doar cu partidul condus de Marcel Ciolacu, liberalii spun că nu se vor alia cu UDMR, dar că o vor face în absența unei majorități parlamentare clare.
Fluxul de știri
0