Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Rusia va ajuta Africa să obțină controlul asupra propriilor resurse

© Photo : Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2023
Serghei Lavrov. Foto de arhivă
Abonare
Institute rusești au semnat acorduri cu peste 30 de universități africane, în timpul unui congres major în Sankt Petersburg, găzduit de Universitatea minieră a orașului.
BUCUREŞTI, 16 dec – Sputnik. Acordurile semnate asigură cooperarea în domeniile educației și științei, formarea de ingineri și dezvoltarea sectoarelor industriale relevante.
Peste 150 de participanți din 48 de țări africane au participat la Congresul Soluții pentru Africa, printre care universități, companii miniere și metalurgice și organizații geologice.
Vladimir Litvinenko, rectorul Universității Miniere din Sankt Petersburg, și Paul Omojo Omaji, vicecancelarul Universității Maritime din Nigeria, au convenit înfiinţarea consorţiului „Nedra Africa” („Subsolul Africii”).
„Mergem pe o imensă bogăție care se află sub noi, dar, cu toate acestea, nu putem ieşi din sărăcie ... Crearea consorțiului ruso-african de universități constituie cel mai important mecanism pentru atingerea acestui obiectiv măreţ”, a spus Omaji, care a fost ales președintele consorțiului, potrivit RT.
Moscova „continuă să-și creeze propria moștenire, prin care ajută oamenii în nevoie. Acesta este un partener care înțelege problemele noastre și situația Africii”, a afirmat Omaji.
Hadi Li, vicepreședintele Asociației Geologilor Privați din Mali, a subliniat că Bamako are nevoie de „personal cu competențe în prospectarea și explorarea mineralelor”.
„Sperăm că va fi posibilă stabilirea unui schimb academic cu Rusia de tineri cercetători și studenți care vor dobândi aici toate cunoștințele și abilitățile necesare”, a spus acesta.
Țările sunt interesate să colaboreze în formarea celei mai profesioniste categorii de personal, apelând la sistemul de subvenții UNESCO.
Aceștia se vor ocupa cu prospectarea și explorarea mineralelor, evaluarea resurselor naturale, analiza rentabilității depozitelor şi vor oferi şi sprijin științific pentru înfiinţarea companiilor de procesare.
Se aşteaptă ca ramuri ale universităților ruseşti să se deschidă în mai multe țări africane în 2024.
La ceremonia de deschidere de miercuri a fost citit un mesaj din partea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, de către directorul Departamentului pentru Africa al Ministerului rus de Externe, Vsevolod Tkachenko. Lavrov a transmis că Rusia va ajuta țările africane să obțină un control independent asupra extracției și dezvoltării resurselor lor.
„Astăzi, Universitatea Minieră din Sankt Petersburg furnizează un nou nivel de interacțiune științifică și educațională cu Africa”, a declarat acesta.
Fluxul de știri
0