Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Vladimir Putin îşi anunță candidatura la alegerile prezidențiale din 2024

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в церемонии открытия объектов здравоохранения
Президент РФ В. Путин принял участие в церемонии открытия объектов здравоохранения - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2023
Abonare
Vladimir Putin a anunțat că intenționează să candideze pentru un nou mandat ca președinte, făcând anunțul în timpul unei ceremonii de premiere a soldaților care participă la operațiunea militară specială din Ucraina.
BUCUREŞTI, 8 dec – Sputnik. Rușii vor merge la urne la alegerile prezidențiale din martie 2024, actualul preşedinte bucurându-se în prezent de un sprijin public copleșitor, potrivit unui sondaj realizat de mai multe institute de sondare a opiniei publice din Rusia.
Vladimir Putin a anunțat că intenționează să candideze pentru un nou mandat ca președinte, făcând anunțul în timpul unei ceremonii de premiere a soldaților care participă la operațiunea militară specială din Ucraina.
Potrivit unui corespondent Sputnik prezent la eveniment, Putin și-a anunțat intenția de a candida într-un dialog cu Artiom Zhoga, președintele parlamentului Consiliului Popular al Republicii Populare Donețk și comandantul Batalionului 80 al Gărzilor Separate de Recunoaștere Sparta.
„Nu voi ascunde faptul că am gânduri diferite în momente diferite. Dar acum aveți dreptate. Acestea sunt momente când trebuie luate decizii. Voi candida la funcția de președinte”, a spus Putin.
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în martie anul viitor și vor fi trei zile de vot, pe 15, 16 și 17 martie.
Un reprezentant al partidului „Rusia Unită”, partidul de guvernământ al Rusiei, și-a exprimat „sprijinul necondiționat” pentru candidatura lui Putin, după anunțul său și a spus că va face tot ce îi stă în putință pentru a-i asigura victoria. Anterior, partidul de opoziție „O Rusie Justă” a anunțat intenția de a-l nominaliza pe Putin drept candidat. Partidul Comunist, al cărui candidat a ajuns pe locul doi după Putin la fiecare alegere din 2000, intenționează să-și anunțe candidatul până pe 23 decembrie.
Putin, în vârstă de 71 de ani, a fost președinte al Rusiei pentru un total de patru mandate - din 2000-2008 și din 2012 până în prezent și a ocupat funcția de prim-ministru între 2008 și 2012, în timp ce actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, era președinte. Dacă va câștiga alegerile în 2024, va putea rămâne președinte până în anul 2030, în conformitate cu limita de șase ani, care a intrat în vigoare în 2012.
Sondajele recente ale principalelor instituții de sondare a opiniei publice din Rusia afiliate statului arată că Putin se bucură de un sprijin covârșitor în rândul potențialilor alegători, sondajul Fundației pentru Opinia Publică (FOM) constatând că 70% dintre ruși doresc ca preşedintele actual să candideze din nou, în timp ce 15% consideră că ar trebui să renunţe la funcţia de președinte, dar să rămână în conducerea țării într-o anumită calitate. Separat, un sondaj realizat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia (VCIOM) săptămâna aceasta a constatat că 78% dintre ruși intenționează să participe la votul de anul viitor.
Fluxul de știri
0