Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE ”mituiește” Budapesta

© Pixabay / PijonПачки евро
Пачки евро - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2023
Abonare
Uniunea Europeană a deblocat prima tranșă din PNRR-ul Ungariei, într-un demers al Comisiei Europene de a încerca să „îmblânzească” Budapesta, decisă să își folosească veto-ul la Consiliul european de săptămâna viitoare.
BUCUREȘTI, 9 dec -Sputnik. Budapesta va primi 920 de milioane de euro în ianuarie, după ce Consiliul European a încheiat decizia Comisiei Europene de a bloca accesul Ungariei la fondurile de coeziune, sub pretextul încălcării statului de drept.
PNRR-ul revizuit al Ungariei are o valoare de 10,4 miliarde de euro, din care 6,5 miliarde de euro reprezintă granturi şi 3,9 miliarde de euro împrumuturi. Suplimentar, Ungaria va beneficia de 4,6 miliarde de euro în cadrul planului european REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată. Prima plată va fi făcută pentru planul REPowerEU.
Potrivit ministrului ungar de finanţe, Mihali Varga, citat de agenţia MTI, această tranşă va fi plătită în luna ianuarie.
Aprobarea PNRR-ului Ungariei, anunţată de executivul comunitar pe 23 noiembrie, împreună cu eliberarea respectivei tranşe de 920 de milioane de euro, decizii validate acum de statele membre în Consiliul UE, unde Olanda şi cele trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) s-au abţinut, survin în timp ce liderii europeni fac eforturi să-l convingă pe Orban să nu blocheze prin veto la summitul european de săptămâna viitoare lansarea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE dar şi un nou ajutor european de 50 de miliarde de euro destinat regimului Zelenski.
Fluxul de știri
0