Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China la ONU cere Israelului să înceteze pedepsirea populației din Fâșia Gaza

© Sputnik / Iliy PitalevThe flag of China
The flag of China - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2023
Abonare
Reprezentant permanent pe lângă ONU: China cere Israelului să nu mai pedepsească poporul din Gaza
ONU, 9 dec - Sputnik. China cere Israelului să oprească pedepsele colective asupra populației din Fâșia Gaza, a declarat reprezentantul permanent al Chinei la organizație Zhang Jun la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
„Facem apel la Israel să asculte apelul comunității internaționale și să oprească pedeapsa colectivă a oamenilor din Gaza. Facem apel la toate părțile să depună eforturi pentru a pune capăt luptei din Gaza”, a spus el.
Pe 7 octombrie, Israelul a fost supus unui atac cu rachete la scară fără precedent din Fâșia Gaza, ca parte a Operațiunii Al-Aqsa Flood, anunțată de aripa militară a mișcării palestiniene Hamas . După aceasta, luptătorii organizației au intrat în zonele de frontieră din sudul Israelului, unde au deschis focul atât asupra militarilor, cât și asupra civililor și au luat, de asemenea, peste 200 de ostatici. În Israel, conform ultimelor date ale autorităților, aproximativ 1,2 mii de persoane au fost ucise, acest număr include civili, soldați, cetățeni străini și muncitori și, de asemenea, s-a raportat că peste 5 mii au fost răniți.
Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords împotriva Hamas în Fâșia Gaza. În câteva zile, armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor zonelor populate din apropierea graniței cu Gaza și a început să efectueze lovituri aeriene asupra țintelor, inclusiv asupra civililor, din fâșie. Israelul a anunțat, de asemenea, o blocare completă a Fâșiei Gaza: aprovizionarea cu apă, alimente, electricitate, medicamente și combustibil a fost oprită.
La sfârșitul lunii octombrie, a început faza de sol a operațiunii israeliene în enclavă. Orașul Gaza a fost înconjurat de forțele terestre israeliene, iar enclava a fost efectiv împărțită în părți sudice și nordice.
Numărul morților în Fâșia Gaza de la începutul atacurilor israeliene a depășit 17 mii de persoane, iar peste 46 de mii au fost răniți. Hamas a susținut că în Fâșia Gaza sunt aproximativ 200-250 de ostatici. După încheierea armistițiului, autoritățile israeliene au anunțat că 126 de israelieni și 11 străini au rămas ostatici cu Hamas, iar 110 răpiți au fost eliberați.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției președintelui rus Vladimir Putin , soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza unei formule „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU, care prevede crearea unui stat palestinian independent în cadrul 1967 se învecinează cu capitala sa din Ierusalimul de Est .
Conflictul palestiniano-israelian, legat de interesele teritoriale ale părților, a fost o sursă de tensiuni și lupte în regiune timp de multe decenii. O decizie ONU cu rolul activ al URSS în 1947 a determinat crearea a două state - Israel și Palestina , dar a fost creat doar cel israelian.
Fluxul de știri
0