Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tot mai multe procese din cauza vaccinurilor

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaUrsula von Leyen
Ursula von Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2023
Ursula von Leyen. Foto de arhivă
Abonare
New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru că refuză să dezvăluie mesajele text intre von Leyen și șeful Pfizer
BUCUREȘTI, 8 dec - Sputnik. Procesele legate de pandemie se înmulțesc, anunţă publicaţia Politico, care constată că lista acțiunilor judiciare legate de achizițiile UE de vaccinuri pentru COVID-19 este în creștere. Un document judiciar arată că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, au demarat proceduri judiciare împotriva guvernului ungar în luna ianuarie a acestui an pentru livrările de vaccin COVID-19.
Litigiul a început când Ungaria a notificat Pfizer în noiembrie 2022 că nu intenționează să efectueze plățile către compania farmaceutică, invocând conflictul din Ucraina. Procesul Pfizer împotriva Ungariei este similar cu cel deschis de aceeași companie farmaceutică împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările sunt trimise în judecată la o instanță civilă pentru refuzul lor de a primi și de a plăti livrările de vaccinuri COVID-19 pentru care s-au angajat.
În România, procurorii doresc ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și, prin urmare, au produs statului prejudicii de peste 1 miliard de euro.
Вакцина Moderna против COVID-19 - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2023
România
România plăteşte degeaba pentru vaccinuri
Între timp, New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru că a refuzat să dezvăluie mesajele text menționate într-un interviu din aprilie 2021 cu Ursula von der Leyen. În articol, președinta Comisiei a vorbit despre eforturile sale de achiziție a vaccinurilor și despre schimbul de mesaje cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.
În sfârșit, organul de supraveghere a criminalității financiare din UE, Parchetul European, a anunțat într-un scurt comunicat de presă în octombrie anul trecut că a deschis o investigație cu privire la achiziționarea de vaccinuri.
Fluxul de știri
0