România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România plăteşte degeaba pentru vaccinuri

© AFP 2024 / MUNIR UZ ZAMANВакцина Moderna против COVID-19
Вакцина Moderna против COVID-19 - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2023
Abonare
România încă plătește pentru vaccinurile anti-Covid, plus că plătește și pentru distrugerea celor expirate
BUCUREȘTI, 6 dec - Sputnik. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligaţiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte şi speră că se va ajunge la o soluţie negociată cu producătorii acestora.
El a adăugat că nu are rost să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite.
“Urmează în perioada imediat următoare să ajungă aceste doze, dar sigur că obligaţiile contractuale pe care şi le-a asumat România în prima jumătate anului 2021, ele decurg în continuare. Sper să ajungem la o soluţie negociată cu producătorii care revendică, până la urmă, îndeplinirea acelor contracte, dar lucrurile astea o să le vedem în timp. Noi facem tot ceea ce este posibil, nu are rost să comandăm, chiar dacă a existat angajamentul acela guvernamental din anul 2021, să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite”, a declarat Alexandru Rafila.
El a fost întrebat dacă se poate modifica acest contract.
“Nu se poate modifica decât cu acordul ambelor părţi. Noi nu mai vrem să luăm vaccinuri, dar după cum ştiţi există două părţi semnatare a unui contract şi până acum nu avem acordul decât în cazul unuia dintre cei patru producători”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă au fost solicitate de către procurorii DNA documente de la Ministerul Sănătăţii, în dosarul în care sunt acuzaţi fostul premier Florin Cîţu şi doi foşti miniştri ai Sănătăţii, Alexandru Rafila a răspuns că în decursul unei anchete penale există astfel de solicitări la care se răspunde cu celeritate.
El a mai fost întrebat cât costă distrugerea vaccinurilor care au expirat.
“Nu sunt sume aşa de mari, sunt sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru milioane de doze de vaccin, dar sigur sunt sume care grevează bugetul de stat”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
Fluxul de știri
0