Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Semn de dezgheţ între Turcia şi Grecia

© AFP 2024 / ANGELOS TZORTZINISRecep Tayyip Erdogan și Kyriakos Mitsotakis
Recep Tayyip Erdogan și Kyriakos Mitsotakis - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2023
Recep Tayyip Erdogan și Kyriakos Mitsotakis. Foto de arhivă
Abonare
Grecia şi Turcia încearcă să-şi dezgheţe relaţiile prin vizita lui Erdogan la Atena
BRUXELLES, 6 dec – Sputnik. Preşedintele turc Tayyip Erdogan a ajuns joi la Atena împreună cu o delegaţie de miniştri pentru întâlniri cu omologii greci care, speră ambele ţări, pot deschide o nouă pagină în relaţiile bilaterale după ani de tensiuni.
Grecia şi Turcia, vecine şi aliate în cadrul NATO, au fost în dezacord timp de decenii pe diverse teme, inclusiv unde încep şi unde se termină platformele lor continentale, resursele energetice, survolarea Mării Egee şi Ciprul divizat din punct de vedere etnic. Au ajuns în pragul războiului în anii 1990, iar în ultimii ani s-au certat pe tema resurselor energetice din estul Mediteranei, a problemelor de apărare, a migraţiei şi a achiziţionării de avioane de luptă, ceea ce a pus între paranteze discuţiile diplomatice.
Relaţiile s-au reîncălzit după ce Grecia a trimis ajutoare Turciei în urma cutremurului devastator din februarie anul trecut. De asemenea, realegerea atât al lui Erdogan, cât şi a premierului grec Kyriakos Mitsotakis în acest an a redus presiunea politică şi le-au permis celor doi să lase rivalitatea deoparte.
"Vrem să punem accentul pe o agendă pozitivă care să fie reciproc avantajoasă", a declarat un oficial guvernamental grec înaintea celui de-al cincilea Consiliu de cooperare la nivel înalt Grecia-Turcia.
Erdogan se va întâlni cu preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, şi cu premierul Mitsotakis în jurul prânzului. Aceasta va fi a treia întâlnire a liderilor din iulie, când au convenit să reia discuţiile la toate nivelurile.
"Nu există nicio problemă pe care să nu o putem rezolva prin dialog pe baza bunăvoinţei reciproce", a declarat Erdogan pentru ziarul grec Kathimerini într-un interviu acordat înainte de vizita sa.
Întâlnirile se vor încheia cu o declaraţie comună şi acorduri în sectoare precum economia, sănătatea, educaţia, agricultura, migraţia şi turismul, potrivit oficialilor guvernamentali.
Grecia a obţinut aprobarea din partea Uniunii Europene de a permite din nou cetăţenilor turci să solicite o viză turistică de şapte zile pentru 10 insule din apropierea coastei turceşti, o măsură care se aşteaptă să fie anunţată în timpul vizitei ca dovadă de bunăvoinţă, au declarat oficialii.
Ambele ţări doresc să arate că sunt dispuse să refacă legăturile.
Fluxul de știri
0