Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Relațiile cu Moscova au fost „uneori salvatoare” pentru New Delhi

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaMinistrul indian de Externe, Subramanyam Jaishankar, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferință de presă după întâlnirea lor la Casa de Recepții a Ministerului rus de Externe la Moscova.
Ministrul indian de Externe, Subramanyam Jaishankar, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferință de presă după întâlnirea lor la Casa de Recepții a Ministerului rus de Externe la Moscova. - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2023
Ministrul indian de Externe, Subramanyam Jaishankar, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferință de presă după întâlnirea lor la Casa de Recepții a Ministerului rus de Externe la Moscova.. Foto de arhivă
Abonare
Legăturile dintre India și Rusia care s-au dezvoltat pe o perioadă de 60 de ani au „salvat” uneori New Delhi, a spus ministrul Afacerilor Externe din India.
BUCUREŞTI, 7 dec – Sputnik. Legăturile dintre India și Rusia care s-au dezvoltat pe o perioadă de 60 de ani au „salvat” uneori New Delhi, a spus ministrul Afacerilor Externe din India, Subrahmanyam Jaishankar, la două luni după ce a descris relația dintre cele două țări ca fiind „extrem de constantă”.
Vorbind luni la Summit-ul global de tehnologie de la New Delhi, Jaishankar a spus că, în ultimele cinci sau șase decenii, legăturile au fost modelate în „direcția politicii mondiale”, adăugând că greutatea „istoriei” este un alt aspect definitoriu al relației dintre cele două ţări.
„Această relație ne-a salvat uneori”, a spus diplomatul, referindu-se la apropierea dintre India şi Rusia ca la o altă cauză a legăturilor strânse. „Doar uitându-mă pe hartă, are sens ca India și Rusia să aibă relații puternice. Pentru noi, este foarte logic [să avem legături puternice cu Rusia]”, a adăugat ministrul indian, citat de RT.
Din februarie 2022, India s-a abținut să susţină rezoluțiile împotriva Rusiei la ONU. Luna trecută, într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera, diplomatul a descris sancțiunile împotriva Rusiei drept „pârghii” la dispoziţia economiilor avansate și a argumentat că „multe zone ale lumii nu acceptă conceptul de sancțiuni în același mod”.
De când a izbucnit conflictul, volumele schimburilor comerciale dintre Rusia și India au atins noi maxime, cifra de afaceri în ianuarie-august depăşind totalul pentru anul precedent. Importurile de petrol rusesc de către India au crescut în septembrie cu 80% la nivel anual, la o medie de 1,56 milioane de barili pe zi. New Delhi a continuat să cumpere de la Moscova, care rămâne, de asemenea, furnizorul principal de arme pentru ţara din Asia de Sud-Est.
Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2023
Internațional
India devine un furnizor major de petrol rafinat către UE
În octombrie, Jaishankar a afirmat că achiziţionarea de petrol rusesc este „în interesul” New Delhi. „Dacă nu am fi exercitat această opțiune, să ne gândim la cât de mari ar fi fost prețurile la petrol şi cât de mult ar fi crescut inflaţia în această țară”, a spus ministrul indian într-un discurs susţinut în oraşul Bhopal în Madhya Pradesh.
În timpul vizitei sale în SUA în septembrie, Jaishankar a descris relațiile dintre New Delhi şi Moscova drept „extrem de constante”. De asemenea, diplomatul indian a menţionat că cele două țări au „mare grijă” să evite orice perturbare a relaţiilor.
Fluxul de știri
0