Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ministerul Agriculturii anunță subvenții pentru producătorii care se asociază

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaFermă, vite mari cornute, producerea laptelui
Fermă, vite mari cornute, producerea laptelui - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2023
Abonare
Ministerul Agriculturii îi încurajează pe producători să se asocieze pentru a primi ajutor de la stat.
CHIȘINĂU, 28 nov - Sputnik. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova anunță printr-un comunicat că statul sprijină grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător prin acordarea de posibilități de investiții în cadrul măsurilor de subvenționare.
Potrivit comunicatului în acest an grupurile de producători și cooperativele au fost eligibile pentru mai multe categorii de ajutorare, având posibilitatea să acceseze subvenții mai mari decât fermierii individuali.
MAIA a menționat următoarele forme de subvenționare:
Forma de subvenționare „plăți postinvestiție”
1) Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare în sectorul vegetal.
Mărimea subvenției constituie 50% din valoarea proiectului eligibil, dar nu mai mult de 7 milioane de lei per beneficiar. Subvențiile se majorează cu 25% din valoarea subvenției autorizate – pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele de întreprinzător.
2) Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare a produselor de origine animală.
Mărimea subvenției constituie 50% din valoarea proiectului eligibil, dar nu mai mult de 5 milioane lei per beneficiar, cu excepția abatoarelor, unde valoarea maximă a subvenției constituie 10 milioane lei per beneficiar, și a unităților de procesare a laptelui al cărei fondator este și producător de lapte, unde valoarea maximă a subvenției constituie 12 milioane de lei per beneficiar. Subvențiile se majorează cu25% din valoarea subvenției autorizate – pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele de întreprinzător. Plafonul anual pentru grupurile de producători agricoli, cooperativele de întreprinzător nu depășește valoarea de 15 milioane de lei, cu 8 milioane de lei mai mult față de fermierii individuali.
Forma de subvenționare „plăți investiții pe etape”
1) Investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul vegetal.
Efectuarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de producere, prelucrare primară/finită sau comercializare.
2) Investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul zootehnic.
Efectuarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de producere, prelucrare primară/finită sau comercializare. Pentru proiectul investițional pe etape, valoarea subvenției acordate pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele de întreprinzător constituie 25 milioane de lei, cu 10 milioane de lei mai mult față de fermierii individuali.
Forma de subvenționare „plăți complementare”
1) Stimularea accesării creditelor investiţionale sau pentru mijloace circulante
Suma maximală anuală a subvenţiei acordată grupurilor de producători, cooperativelor de întreprinzător în cadrul măsurii constituie 700 mii de lei, cu 400 mii de lei mai mult față de fermierii individuali.
2) Stimularea activităților de promovare
Mărimea subvenției constituie 50% din costul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200 000 lei per grup de producători, cooperativă de întreprinzător, pentru organizare sau participare în cadrul expoziţiilor, târgurilor, cu 100 000 lei mai mult față de fermierii individuali.
3) Stimularea asocierii în grupuri de producători
Subvenția se calculează ținând cont de valoarea producţiei comercializate anual de către grupul de producători și nu va depăşi suma de 1,5 milioane de lei pentru un an de activitate. În cazul produselor de origine vegetală, valoarea minimă a producţiei comercializate eligibile pentru sprijin financiar este de 1 milion de lei.
Carne de porc fără acte de proveniență - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2023
România
Cum le-a fost interzis porcul ţăranilor români
Fluxul de știri
0